İhtiyacınız olan her şey tek noktada.
Programımız, meme korumaya odaklanan tarama ultrasonografi/mamogramları, meme cerrahisi, radyasyon ve tıbbi onkoloji hizmetleri, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahiyi içermektedir. Meme taramaları sonrası çoğu zaman tedavi gerekmezken, herhangi bir hastalık durumunda multidisipliner ekibimiz hastalarımıza eksiksiz hizmet sunmaya hazırdır. Kadınların istedikleri fiziksel görüntüye ulaşmalarına yardımcı olma ve meme kanserine karşı mücadeleye destek için sürekli araştıran ve yenilikleri ortaya koyan ekibimizle tüm kadınları Yaşam Hastanelerinde sağlığa davet ediyoruz.
Meme Taramaları
Meme kanseri ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi seçenekleri o kadar artacak ve tedavi o kadar kolaylaşacaktır.
Ultrasonografik görüntüleme, meme anormalliğinin sıvı dolu bir kist mi yoksa katı bir kitle mi olduğunu belirleyebilir ve mamografiye ek olarak kullanılabilir. Ultrasonografik görüntüleme radyasyon yaymaz, bu nedenle hamile kadınlar için risk oluşturmaz.
Tüm bu seçenekler ile artık sorunları daha erken yakalıyoruz ve bu da kanserin yayılmasını önlememizi sağlıyor.
Kadınlarda Meme Kanseri Belirtileri
Farklı insanların meme kanseri için farklı belirtileri olabilir. Bazı kişilerde hiçbir belirti veya semptom gözükmeyedebilir. O yüzden yıllık rutin taramaları ihmal etmemek önemlidir.
- Memede veya koltuk altında gelişen yumru.
- Memenin bir kısmının kalınlaşması veya şişmesi.
- Göğüs derisinin tahrişi veya çukurlaşması.
- Meme başı bölgesinde veya memede kızarıklık veya pul pul olması.
- Meme ucunun çekilmesi veya meme başı bölgesinde ağrı.
- Kan dahil anne sütü dışında meme başı akıntısı.
- Memenin boyutunda veya şeklinde herhangi bir değişiklik.
- Memenin herhangi bir bölgesinde ağrı.
Bu belirtiler her zaman kansere işaret etmeyebilir ama sizi endişelendiren herhangi bir durum varsa, hemen doktorunuza görünmeniz önemlidir.
Normal Meme Nasıl Olur?
Hiçbir meme aynı değildir. Sizin için normal olan başka bir kadın için normal olmayabilir. Çoğu kadın, göğüslerinin pütürlü veya düzensiz olduğunu söyler. Göğüslerinizin görünümü ve hissi, adet görmekten, çocuk sahibi olmaktan, kilo vermekten veya almaktan ve bazı ilaçları almaktan etkilenebilir. Göğüsler de yaşlandıkça değişme eğilimindedir.
Göğsümdeki Topaklar Ne Anlama Geliyor?
Kanser de dahil olmak üzere birçok durum memede kitlelere sebep olabilir. Ancak meme topaklarının çoğu diğer tıbbi durumlardan kaynaklanır. Meme topaklarının en yaygın iki nedeni fibrokistik meme durumu ve kistlerdir. Fibrokistik durum, memeleri topaklı, hassas ve ağrılı hale getirebilecek kanserli olmayan değişikliklere neden olur. Kistler, memede gelişebilen küçük sıvı dolu keselerdir.
Meme Kanseri Risk Faktörleri
Meme Kanseri İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Araştırmalar, meme kanseri riskinin 50 yaş ve üstü kadınlarda arttığını göstermektedir. Bunun dışında risk faktörleri şöyle sıralanabilir:
- Genetik mutasyonlar. BRCA1 ve BRCA2 gibi belirli genlerde kalıtsal değişiklikler (mutasyonlar). Bu genetik değişiklikleri miras alan kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri riski daha yüksektir.
- Erken adet dönemi. 12 yaşından önce adet görmeye başlayan kadınların hormonlara daha uzun süre maruz kalması meme kanseri riskini az da olsa artırır.
- Çocuk sahibi olmamak. İlk gebeliği 30 yaşından sonra yaşamak veya çocuk sahibi olmamak meme kanseri riskini artırabilir.
- Erken menopoza girmek. Adetin erken başlaması gibi, daha sonraki yaşamda östrojen hormonlarına daha uzun süre maruz kalmak da meme kanseri riskini artırır.
- Fiziksel olarak aktif olmamak. Fiziksel olarak aktif olmayan kadınların meme kanserine yakalanma riski daha yüksektir.
- Menopozdan sonra aşırı kilolu veya obez olmak. Fazla kilolu veya obez olan yaşlı kadınların meme kanserine yakalanma riski normal kilodakilere göre daha yüksektir.
- Yoğun göğüslere sahip olmak. Yoğun göğüsler, yağ dokusundan daha fazla bağ dokusuna sahiptir, bu da bazen bir mamogramda tümörlerin görülmesini zorlaştırabilir. Yoğun göğüslü kadınların meme kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir.
- Hormon tedavisi almak. Menopozda beş yıldan fazla bir süredir eksik östrojen ve progesteronun yerini alacak hormonların alınması meme kanseri riskini artırır.
- Doğum kontrol hapı kullanmak. Bazı doğum kontrol haplarının meme kanseri riskini artırdığı bilinmektedir.
- Kişisel meme kanseri öyküsü. Meme kanseri olan kadınların ikinci kez meme kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir.
- Bazı kanserli olmayan meme hastalıklarının varlığı. Kanserli olmayan meme hastalıkları, sonrasında meme kanserine yakalanma riskini artırabilmektedir.
- Ailede meme kanseri öyküsü. Ailede meme kanseri olan birden fazla birey varsa, bir kadının meme kanseri riski daha yüksektir.
- Radyasyon tedavisi kullanılan önceki tedaviler. 30 yaşından önce göğüslerine radyasyon tedavisi uygulanan kadınların ileriki yaşamlarında meme kanserine yakalanma riski daha yüksektir.
- Alkol tüketmek. Araştırmalar, bir kadının meme kanseri riskinin, alkol tüketimiyle doğru orantılı olarak arttığını göstermektedir.
- Araştırmalar, sigara içmenin, kansere neden olabilecek kimyasallara maruz kalmanın ve gece vardiyasında çalışmanın da meme kanseri riskini artırabileceğini düşündürmektedir.
Meme Kanseri Riskimi Azaltmak İçin Ne Yapabilirim?
Hayat boyunca birçok faktör meme kanseri riskinizi etkileyebilir. Yaşlanmak veya aile geçmişiniz gibi bazı faktörleri değiştiremezsiniz, ancak aşağıdaki önerilerle sağlığınıza dikkat ederek meme kanseri riskinizi azaltabilirsiniz:
- Sağlıklı bir kiloda kalın.
- Düzenli egzersiz yapın (haftada en az dört saat).
- Gece uykunuza özen gösterin.
- Alkol tüketimini sınırlayın.
- Kansere neden olabilecek kimyasallara (kanserojenler) ve vücudun normal işleyişine müdahale eden kimyasallara maruz kalmaktan kaçının.
- Hormon replasman tedavilerini veya doğum kontrol haplarını doktor yönlendirmesi olmadan kullanmayın.
- Mümkün olduğunca çocuklarınızı emzirin.
- Sağlıklı yaşamak, kansere yakalanma riskinizi azaltacak ve ortaya çıkarsa kanserden kurtulma şansınızı artıracaktır.
Kimler Meme Kanseri İçin Yüksek Risk Altındadır?
Ailenizde meme kanseri öyküsü varsa veya BRCA1 ve BRCA2 genlerinizde kalıtsal değişiklikler varsa, meme kanserine yakalanma riskiniz yüksek olabilir. Ayrıca yumurtalık kanseri riskiniz de yüksek olabilir. Ameliyatlardan kaynaklanan fiziksel ve duygusal yan etkiler de dahil olmak üzere riskinizi azaltmanın yolları hakkında doktorunuzla konuşun.