Sağlık Kütüphanesi / 40 Yaş Üstü Kadın Meme Sağlığı Paketi
40 Yaş Üstü Kadın Meme Sağlığı Paketi
Bu makaleyi sesli dinleyin

40 Yaş Üstü Kadın Meme Sağlığı Paketi

Yaşam Hastanesi Onkoloji Merkezinin bir parçası olan Meme Sağlığı Merkezimiz, her kadına en iyi bakımı sağlamak için teknolojinin tüm imkanları sunmaktadır.

Mamografi nedir?

Mamografi, meme dokusunun düşük dozlu X-ışını ile görüntülemesinin yapılarak semptom geliştirmeden önce meme kanserinin erken belirtilerinin aranmasıdır. Ayrıca, meme dokusunda yeni bir semptom (yumru veya fokal ağrı) geliştiğinde durum tespiti yapmak için kullanılabilir.

Bir mamogram görüntülendiğinde, meme dokusu beyaz ve opak (bulutsu), yağ dokusu daha koyu ve yarı saydam görünür.

Mamografi Ne Zaman Yapılmalıdır?

40 yaşından itibaren tüm kadınlara her yıl tarama mamogramları önerilir. Meme ile ilgili herhangi bir belirti veya semptomu olmayan kadınlara da tarama yapılır.

Bir anormallik varsa veya hastalarda yeni bir semptom varsa (bir yumru veya fokal ağrı), ek değerlendirme gerekebilir. Daha fazla inceleme ile, bu şüpheli anormalliklerin ne olduğu ortaya konur.

Mamografi Çektiren Kadınların Yüzde Kaçında Riskli Durumlara Rastlanmaktadır?

Mamografi çektiren kadınların yüzde 6 ila 8'inde potansiyel anormallikler bulunur. Bu gruba, meme fizik muayenesi, tanısal mamografi, meme ultrasonu veya iğne biyopsisini içerebilecek farklı ek değerlendirmeler yapılır.

Bu ek değerlendirmeler tamamlandıktan sonra, mamografide bulunan anormalliklerin ne olduğu net olarak ortaya konur.

Mamografide Anormallik Nasıl Görünür?

Bir mamogramdaki olası anormallik, nodül, kitle, yumru, yoğunluk veya bozulma olarak adlandırılabilir:

Pürüzsüz, iyi tanımlanmış bir sınırı olan bir kitle (yumru) genellikle iyi huyludur.

Bir kitlenin içini görmek ve tanımlamak için ultrason gereklidir. Kitle sıvı içeriyorsa kist olarak adlandırılır.

Düzensiz kenarlı veya yıldız patlaması görünümü olan bir kitle (yumru) kanserli olabilir ve genellikle biyopsi önerilir.

Mikrokalsifikasyonlar (küçük kalsiyum birikintileri) başka bir anormallik türüdür. İyi huylu, şüpheli veya belirsiz olarak sınıflandırılabilirler. Çoğu mikrokalsifikasyon iyi huyludur. Ek çalışmalarda (büyütme görünümleri) mikrokalsifikasyonların nasıl göründüğüne bağlı olarak biyopsi önerilebilir.

Mamografinin Doğruluk Oranı Nedir?

Mamografi ile konulan tanılar yüzde 85 ila yüzde 90 arasında doğrudur. Mamogramlar, meme anormalliklerini hissedilecek kadar büyük olmadan önce tespit edebilmektedir. Ancak mamografide hissedilebilen (palpe edilebilen) bir kitle görülmeyebilir. Göğüslerinizi muayene ederken hissettiğiniz herhangi bir anormallik, doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

Mamografiden Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mamografi çekiminden önce normal rutininizi takip edebilirsiniz. İlaçlarınızı alabilir, yeme içme düzeninizi koruyabilirsiniz.

Emziriyorsanız, hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, mamografinizin ertelenmesi gerekebileceğinden doktorunuza bildirmelisiniz.

Mamografi Randevuma Gelirken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Mamografi çektireceğiniz gün vücut pudrası, losyon/krem veya deodorant kullanmayın, çünkü bu maddeler mamogramda anormal görünebilir.

Belinizin üstündeki tüm giysi ve takıları çıkarmanız istenecek ve giymeniz için bir hastane önlüğü verilecektir.

Mamogram, bir mamografi teknisyeni tarafından gerçekleştirilir ve elde edilen görüntüler bir radyolog (Görüntüleme yöntemleri ve girişimsel tedaviler üzerine uzmanlaşmış bir doktor) tarafından yorumlanır.

Mamografi Çekimi Nasıl Olur?

Teknisyen sizden her seferinde bir memeyi önlüğünüzden çıkarmanızı ve göğüs destek plakasına yerleştirmenizi isteyecektir. Memenin iki plaka arasına sıkıştırılarak görüntüsü alınır. Bu esnada memeye baskı uygulanarak memenin hareket etmesini engellenir. Bu baskı meme dokusunu yayarak radyoloğun dokuyu daha iyi görmesini sağlar. Ayrıca meme mümkün olduğunca ince bir şekilde sıkıştırıldığında en az miktarda radyasyon kullanılır.

3-5 saniyelik baskı sırasında biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Baskıya tahammül edemiyorsanız, lütfen teknisyene bildirin. Bir kadının adet döngüsünün bazı zamanlarında baskı daha rahatsız edici olabilir. Rahatsızlığı en aza indirmek için, randevunuzu adetinizin başlamasından yedi ila 10 gün sonrasına planlamanızı öneririz.

Mamografiden Sonra Süreç Nasıl İlerler?

Sıkıştırma nedeniyle göğüste geçici cilt rengi değişikliği ve/veya hafif ağrı olabilir. Çoğu kadın, mamogramlarından hemen sonra normal aktivitelerine devam edebilecektir.

Sonuçlarınız testten sonraki birkaç gün içinde hazır olacaktır. Sonuçları aldıktan sonra, doktorunuz size her şeyi açıklayacaktır.

Ne Sıklıkla Mamografi Çektirmelisiniz?

40 yaşından başlayarak her yıl düzenli mamografi çekimi sizin olası riskleri erken fark etmenizi sağlayacaktır.

Meme Sağlığı Paketi Nelerden Oluşur?

Meme sağlığı paketi Genel Cerrahi Muayenesi ve Mamografiden oluşmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
X
Hızlı Mesaj Gönderin

Yaşam Hastaneleri Web Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Whatsapp Destek