Nöroloji, insan vücudunun ana kontrol merkezi olan beyin-sinir sistemini ve hastalıklarını inceleyen tıp dalıdır. Nörolojik hastalıklar çok farklı ÅŸikayet ve bulgularla karşımıza çıkabilen, çok sayıda organ sistemi hastalıklarının bulgularıyla beraber ya da onların komplikasyonu olarak karşımıza çıkabilen, multidisipliner yaklaşımla tanı ve tedavi edilmesi gereken hastalıklar grubudur.
Nörolojide baÅŸarılı tedavi, doÄŸru tanı koymayla baÅŸlar. DoÄŸru tanı için her hastaya yeterli zaman ayırmak ve ayırıcı tanıda yer alabilecek çeÅŸitli hastalıkların varlığı ya da olmadığı ile ilgili gerekebilecek muayene ve konsültasyonların, tetkiklerin-laboratuvar tetkikleri ve/veya geliÅŸmiÅŸ teknolojik görüntüleme (tomografi-MRÄ°-USG-EEG-EMG) yöntemlerinin kullanılması gerekebilir.
Hastanemizde, tecrübeli doktorlarımız, her hastamıza yeteri zaman ayırarak, geliÅŸmiÅŸ teknolojik donanımı ve tecrübeli personeli olan laboratuvar ve görüntüleme; 3 TESLA MRI-spectro MRI-pet scan gibi teknolojik tanı yöntemleri ile tanısal baÅŸarı ÅŸansımızı ve doÄŸal olarak tedavide baÅŸarı ÅŸansımızı artırmaktadır. Tecrübeli hekim kadromuz, hastalarımızın ÅŸikâyet ve bulgularını açıklayabilecek tanıları klinik tecrübeleri ve geliÅŸmiÅŸ teknolojik tetkikler desteÄŸiyle koyabilmektedir. Tecrübeli hekimlerimiz, dünyaca kabul gören üniversitelerin Nöroloji kliniklerinin parçası oldukları araÅŸtırmaları, tanı ve tedavide geliÅŸmeci yenilikleri takip etmektedirler.
Hastanemiz, nörolojik hastalıklar açısından tam teÅŸekküllü bir hastanede yer alması gereken tüm tıbbi birim ve ekipmanları, servis ve yoÄŸun bakım ünitelerini, hastane kapsamında içermektedir.
NÖROLOJÄ°NÄ°N ALANINA GÄ°REN BAÅžLICA ŞİKÂYETLER VE HASTALIKLAR:
Ä°nme (Felç)
Beyne giden kan akışı engellendiÄŸinde felç ya da inme dediÄŸimiz durum meydana gelir. Bu tıkanıklık, beynin kandan oksijen ve besin almasını engeller. Tıkanıklığın kaynağı pıhtı, plak gibi nedenlere baÄŸlıysa bu tür inmeler iskemik inme olarak adlandırılır. Kanayıcı iskemik inmeler ise, beyin damarının anevrizma gibi hastalıklar nedeniyle kanaması sonucu meydana gelir. Her iki inme türünde de oksijen ve besin alamayan beyin hücreleri dakikalar içinde ölmeye baÅŸlar. Ä°nme, nörolojik bir acildir. Kalıcı beyin hasarına, uzun süreli sakatlığa ve hatta ölüme neden olabilir.
Ä°nme belirtileri;
- Yüzün ve vücudun bir tarafında felç, uyuÅŸma, konuÅŸma ve anlama güçlüÄŸü,
- Ani baş ağrısı,
- Ani baÅŸ dönmesi, bulantı, kusma olarak sıralanabilir.
Ä°nme sırasında her dakika önemli olup bu sebeple felç bulguları gösteren kiÅŸinin derhal acil servise baÅŸvurması gerekmektedir.
Baş Ağrısı
BaÅŸ aÄŸrısı toplumda oldukça sık rastlanılan ve tedavisi karmaşık bir hastalık grubudur. BaÅŸ aÄŸrısı yakınması olan hastaların en çok korktuÄŸu durum “Beynimde tümör mü var acaba?’’ endiÅŸesidir. Bundan dolayı baÅŸ aÄŸrısı olan hastalarda beynin organik lezyonlarını ekarte etmek amacıyla Bilgisayarlı Beyin Tomografisi (BBT) ve Beyin MR’ı çekilir.
Epilepsi
Epilepsi bilinç kaybıyla karakterize olan ancak sık görülmeyen bir hastalıktır. Bir çok deÄŸiÅŸik türü olmasına raÄŸmen tanısı anamnez (hasta öyküsü) ile konulur. Ancak anamnezin saÄŸlıklı alınamadığı hastalarda EEG (Elektroensefalografi) tanıya yardımcı olmaktadır. EEG invaziv bir tetkik deÄŸildir. Saçlı deriye takılan elektrotlarla beynin elektriksel aktivitesi bilgisayara aktarılarak hekim tarafından yorumlanmaktadır.
EEG her yaÅŸ grubundaki hastalara çekilebilmektedir. Epileptik nöbetleri gece olan hastalara uyku EEG’si çekilerek tanı konulmaktadır. Zihinsel engelli ya da yeni doÄŸan bebeklere uyku ilaçları verilerek çekimler yapılmaktadır. EEG testi kesin tanı koyan bir test deÄŸildir. EEG çekimi sonucu normal olarak deÄŸerlendirilen hastalara da epilepsi tanısı konulabilir.
BaÅŸ Dönmesi
Özellikle bahar aylarında sıklığı artan yakınmalardan biridir. En sık nedeni iç kulak hastalıklarıdır. Ä°kinci en sık nedeni nörolojik hastalıklardır. Bundan dolayı baÅŸ dönmesi yakınması olan hastalar Nöroloji ve Kulak Burun BoÄŸaz bölümüne baÅŸvurmalıdırlar. BaÅŸ dönmesi olan genç hastalarda özellikle iç kulak hastalıkları görülürken; orta ve ileri yaÅŸlarda beyin damar tıkanıklıkları, beyin tümörleri, vertebrobaziler yetmezlik daha çok göze çarpmaktadır. Bundan dolayı baÅŸ dönmesi olan hastalarda Beyin Tomografisi ya da Beyin MR’ı çekilerek organik beyin patolojileri ekarte edilmeye çalışılır. Patoloji saptanmazsa hasta Kulak Burun BoÄŸaz polikliniÄŸine devredilir.
Unutkanlık
Unutkanlık her yaÅŸ grubunda sıkça görülen bir yakınmadır. Genç hastalarda en sık görülen nedenleri depresyon, vitamin B12 eksikliÄŸi ve guatr hastalıklarıdır. Genç hastalarda belirtilen unutkanlık aslında konsantrasyon kaybıdır. Bu tip hastalara etiyolojiye yönelik tedavi verilebilir. Ä°leri yaÅŸlarda ortaya çıkan unutkanlığın en sık nedenleri Alzheimer hastalığı, beyin damar tıkanıklığı, beyin tümörleri, Parkinson hastalığı gibi nedenlerdir. Unutkanlık yakınması olan her hasta bir an önce Nöroloji polikliniÄŸine baÅŸvurmalıdır. Çünkü etiyolojiye yönelik tedaviye bir an önce baÅŸlanılmazsa unutkanlık kalıcı olabilir.
Tremor
Tremor, vücudun bir bölümünün istemsiz ritmik salınımlı hareketi olarak tanımlanır. Birçok tremor tipi vardır. Muayene bulgularına göre ayırıcı tanısı yapılır. Ayrıca tremor ÅŸikayeti ile ilk baÅŸvuruda rutin biyokimya testleri ve tiroid fonksiyon testleri istenir. Yapısal lezyonları göstermek amaçlı Beyin MR’ı çekilir. Tremoru olan hastaların en çok korktuÄŸu durum “Parkinson hastalığım mı var?” endiÅŸesidir. Bu sebeple tremoru olan hastalarda doÄŸru tanının konulması ve tanıya uygun tedavilerin baÅŸlanabilmesi için en erken sürede nöroloji polikliniÄŸine baÅŸvurulmalıdır.
Karpal Tünel Sendromu (Sinir Sıkışması)
Karpal tünel sendromu el bileklerinde median sinirin sıkışmasıdır. Özellikle 50 yaÅŸ üzerinde sıklığı artmaktadır. Geceleri daha çok ortaya çıkan, ellerde uyuÅŸma, karıncalanma yakınması olmaktadır. EMG (sinir ölçüm testi) ile karpal tünel sendromu tanısı konmaktadır. EMG ile bu hastalık hafif, orta ve ağır form olarak nitelendirilir.
Orta ve ağır formlar cerrahiye aday hastalardır. Ameliyat olmayan hastalarda komplikasyon olarak ellerde güçsüzlük ve kaslarda erime geliÅŸebilmektedir. Hafif düzeyde sinir sıkışması olan hastalarda ilaç ve el bileÄŸi splintleri kullanılmaktadır. EMG testi normal olan ancak karpal tünel sendromu tanısı konulan hastalar da olabileceÄŸi unutulmamalıdır.
Tüm bu çok farklı ÅŸikayetler ve bulgular yelpazesi olabilecek nörolojik hastalıkların tanısını koymak ve tedavilerinde hastalarımıza yardımcı olmak üzere, mesleÄŸinde tecrübeli hekim, hemÅŸire, laboratuvar ve görüntüleme ünitelerimizin personelleri ve geliÅŸmiÅŸ teknolojik ekipmanlarımızla, tanı ve tedavide, sizlerin yanında olmak isteriz.