Yaşam Hastaneleri Sağlık Grubu Anesteziyoloji Klinikleri tüm hastanelerimizde hasta bakım ve tedavi hizmeti dâhilinde birçok tanısal ve cerrahi girişim öncesi ve sonrası hizmet vermektedir. Anestezi uygulamaları, konusunda deneyimli anestezi uzmanları tarafından girişim öncesi tıbbi değerlendirme ile girişim esnasında ve sonrasında ağrı tedavisi ve tüm yaşamsal fonksiyonların takibini içerir. Tanısal veya tedavi edici girişimlerde analjezi ve sedasyon, günübirlik cerrahi anestezisi, ağrısız doğum, bebekler ve çocuklarda anestezi, tüm cerrahi branşlarda anestezi uygulamalarını da kapsar. Ekibimiz; kalp cerrahisi, beyin cerrahisi, çocuk cerrahisi, kadın doğum, ortopedi, göğüs cerrahisi, damar cerrahisi, kulak-burun-boğaz, üroloji ve göz gibi tüm bölümlerde gerekli anestezi uygulamalarını dünya standartlarında yapmaktadır.
Anestezi uygulamaları 6 yıllık tıp eğitimi üzerine Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanlığı eğitimi almış olan uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilir. Anestezi hekimlerinin ameliyat boyunca yardımcılığını yapmak üzere eğitilmiş olan anestezi teknikerleri de anestezi ekibinin çok önemli bir parçasıdır. Anestezi uzmanları ameliyat öncesi yapılan tetkikler ve muayene sonucunda cerrah tarafından yönlendirilen hastanın genel durumunu ve yapılacak ameliyatın özelliğini de göz önünde bulundurarak hastaya ne tür anestezi verileceğine karar verir ve uygular. Hastanın ameliyat sırasında ağrı duymasını engellemek için kullanılan ilaçlar, anestezi ve reanimasyon uzmanı tarafından belirlenerek uygulanır. Anestezinin insan vücudu üzerindeki bazı olumsuz etkilerini en aza indirmek ve hastanın ameliyattan sonra hayati işlevleri etkilenmeden uyanmasını sağlamak da yine anestezi hekiminin en önemli sorumluluğudur. Ülkemizde ve dünyada giderek önemi artan ve hayati fonksiyonları tehlike altında olan hastaların izlem ve tedavilerinin yapıldığı Yoğun Bakım servislerinde de Anestezi Uzmanlarımız görev yapmaktadır. Ülkemizde 1970'lerden itibaren Prof. Dr. Sadi Sun, Prof. Dr. Cemalettin Öner ve diğer hocalarımızın katkıları ile Yoğun bakım servislerinin temeli atılmış olup bu ünitelerin sorumluluğu Anestezi uzmanlarındadır. Hastanemizde 26 yetişkin genel yoğun bakım yatağı, 2 negatif basınçlı olmak üzere 6 adet izolasyon odası mevcuttur. Öte yandan branşa özel olarak 7 Koroner Yoğun bakım, 6 kardiyovasküler cerrahi yoğun bakım, 7 çocuk yoğun bakım ve 23 yenidoğan yoğun bakım yatak kapasitesi mevcuttur.
Anestezi Çeşitleri
Uygulanacak müdahalenin türüne ve uzunluğuna bağlı olarak anestezi uzmanı; genel, bölgesel, lokal anestezi ve sedasyon uygulamaları arasından seçim yapar, uygun gördüğü anestezi işlemlerini güvenli bir şekilde hastaya uygular.
1) Genel Anestezi:
Ameliyathaneye alınan hastanın öncelikle damar yolu açılır. Ardından kalp, solunum ve tansiyon gibi hayati fonksiyonları izlemek için hasta monitörize edilir. Bu hazırlıklar sonrasında genel anestezi için, sadece anestezi uzmanının yetkisindeki özel ilaçlar, takılan serum yoluyla hastaya uygulanır. Solunum yolu devamlılığı ve güvenliği için nefes borusuna özel bir tüp yerleştirilir. Güvenli anestezi derinliği sağlandıktan sonra anestezi uzmanının izniyle ameliyata başlanabilir. Anestezinin devamlılığı, solunum yolu ve damardan verilen ilaçların beraberce yada ayrı ayrı uygulanmalarıyla sağlanır. Ameliyat esnasında anestezi altındaki hastanın solunum, böbrek ve beyin fonksiyonları, kan düzeyi, ateşi ve idrar miktarı gibi pek çok parametre sürekli takip edilir. Ameliyat bitimini takiben kullanılan anestezi ilaçları sonlandırılarak anestezi uzmanı gözetiminde hasta uyandırılır ve uyanma odasına alınır. Hasta burada ısıtılır, ağrısı dindirilir, bulantı ve kusmaya karşı önlemler alınarak, konforlu bir şekilde odasına gönderilir.
2) Rejyonel (Bölgesel) Anestezi:
Vücudun belden aşağısını, kol ya da bacak gibi belli bir bölgesini uyuşturma işlemleri bölgesel anestezi uygulamaları kapsamındadır. Bu yöntemle hastanın bilinci açık iken işlem yapılır. Hasta ameliyat bölgesindeki fiziksel temasları hisseder fakat acı hissetmez. Spinal anestezi, epidural anestezi ya da ikisinin birden uygulandığı kombine spinal-epidural enestezi olmak üzere üç şekil rejyonel anestezi tekniği vardır. Ayrıca sadece belli bir uzuvun uyuşturulduğu periferik sinir blokları ve RİVA uygulamaları da rejyonel anestezi kapsamına girer. Hastanın istememesi durumunda, kanama pıhtılaşma sisteminde sorun olan hastalarda, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda, uygulama bölgesinde enfeksiyon olan hastalarda bölgesel anestezi uygulanmaz.
3) Lokal Anestezi:
Sınırlı bölgelerdeki küçük cerrahi işlemler için uygulanır. (Abse boşaltılması, Yağ bezesi çıkartılması, dermatolojik girişimler, küçük benlerin alınması vs.)