Acil Servis
Ani gelişen, kişinin yaşamını ya da organ bütünlüğünü tehdit eden süreç “acil sağlık durumu” olarak tanımlanmaktadır. Bu durumdaki hastalara, akut gelişen hastalık ya da yaralanmalar için acil servislerde müdahale edilmektedir.
Acil servislerimiz, personel ve teknik donanım düzeyi ile Antalya ilimizde 24 saat uzman hizmeti veren ve 2. Basamak Acil Servis olarak tescil edilen (Vakıf Yaşam Hastanesi) tek özel hastane grubudur. Her saat deneyimli bir Acil Tıp Uzmanı hastalarımıza hizmet vermektedir (Kesintisiz Acil Tıp Uzmanı hizmeti yalnızca Antalya Yaşam ve Vakıf Yaşam hastanelerimizde verilmektedir).
Acil Servis Ekibi
Hastanemiz de acil sağlık hizmetleri acil doktorları tarafından deneyimli hemşire ve sağlık personellerinden oluşan dinamik bir kadro ile tüm acil vakalara, multidisipliner hizmet anlayışı içinde 7 gün 24 saat hizmet sunulmaktadır. Aynı zamanda ambulans ekibi, tam donanımlı araçları ile birlikte hastanenin içinden ve dışından gelebilecek her türlü hasta transfer talebini karşılamak üzere Acil Servis önünde hazır bulunmaktadır.
Acil Servis Donanımı
- Ambulansla ve ayaktan başvuran hasta girişlerinin ayrı olması ağır hastaların acil servise kabullerinin daha hızlı ve hasta mahremiyeti ilkesine daha uygun bir şekilde yapılabilmesini sağlamaktadır. Acil Servis’e giriş çıkışların kontrollü kapılardan olması da acil servis içinde hasta güvenliğini artırmakta ve enfeksiyon riskini azaltmak yönünde önemli bir avantaj oluşturmaktadır.
- Acil servislerimiz müdahale odası, gözlem odası, CPR odası gibi hasta hizmet alanlarından oluşmaktadır
- Acil müdahale odalarımızda defibrilatörler, video laringoskop, mekanik ventilatör, her türlü acil hayat kurtarıcı tıbbi girişim (resüsitatif torokotomi vb.) için gerekli ekipman hazır bulunmaktadır.
- Gözlem odalarımızdaki tüm yataklarda tam donanımlı hasta monitörleri vardır.
- Bazı hastanelerimizde 24 saat boyunca radyoloji uzmanı yorumuyla birlikte manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi ( BT) çekebilme imkanı bulunmaktadır. Ayrıca deneyimli ve sertifikalı acil tıp uzmanlarının çalıştığı acil servislerimizde doppler ultrasonografi (USG) cihazı ile yatak başında fizik muayenenin bir parçası olarak tanısal görüntüleme yapabilmektedirler. Bu tür ileri tetkiklerin gece ve tatil günlerinde de yapılabilmesi erken teşhiste acil hekimine büyük kolaylıklar getirmekte, hastalarımız için de hayat kurtarıcı olabilmektedir.
Acil Servis’te Hasta Bakım Süreci
Kalp ve solunum durması gibi çok acil durumlar dışında, hastalar önce triyaj hemşiresi tarafından triyaj alanında değerlendirilip, hayati bulguları (solunum, ateş, nabız, tansiyon) ölçülür. Daha sonra hasta aciliyetine ve hastalığına göre uygun odaya alınır ve acil servis hekimi tarafından muayene edilir. Mümkün olan en kısa süre içinde tamamlanan tetkik ve değerlendirmelerin sonucunda, acil servis hekimlerimiz, gerekiyorsa hastadan ileri tetkik veya nöbetçi branş hekiminden konsültasyon isteyebilir. Her tetkikin, tedavinin ve konsültasyonun amacı, bekleme süresi ayrıntısıyla hastaya açıklanır ve onayı alınır.