Bölümlerimiz /

Sağlıklı Yaşam Polikliniği

Genel Tanıtım

Geleceğe güvenle bakmanızı sağlayan Yaşam Hastaneleri, sağlıklı yaşam polikliniği ile sizlere profesyonel bir hizmet deneyimi sunar. Koruyucu, tedavi edici veya rehabilite edici hizmetleri; bedensel, ruhsal ve sosyal yönleri ile eşsiz bir uyum içerisinde yürüten bu poliklinik tam iyilik halini sağlamayı hedefler. Sağlıklı yaşam polikliniğinde hizmet verilen hastalar üç ana kategoriye ayrılır. Birinci kategori, kronik hastalığa sahip olan ve bu hastalık ile ilgili şikayetlerinin azalmasını isteyen hastalardır. İkinci kategoride aktif bir problemi olmayıp bağlılık sistemini kuvvetlendirmek ve daha sağlıklı olmak isteyen hastalar yer alır. Üçüncü kategoride ise Covid-19 hastalığını geçirmiş, bulaştırıcılık riski bulunmayan fakat eklem, kas ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetleri devam eden hastalar karşınıza çıkar.  

Pandemi sebebiyle Covid-19 hastalığı sonrası rehabilite hizmetleri, tüm dünyada önemli bir yere sahip olmuştur. Sağlıklı yaşam polikliniğinde bu hastalara ayrıntılı öykü ve fizik muayeneleri yapıldıktan sonra gerekli testleri gerçekleştirilip mevcut durumları belirlenir. Farklı branşlar göz önünde bulundurularak multisistemik bir yaklaşımla durumları değerlendirilen hastalara özgün bir rehabilitasyon süreci sağlanır. Üçüncü grupta yer alan hastaların tedavisinin temel yapı taşları; kas ve solunum fonksiyon bozukluğuna yönelik yapılan fizyoterapi hizmeti ile mineral ve vitamin eksikliği gibi metabolik ihtiyaçlarının belirlenip düzeltilmeye çalışılmasıdır. Sağlıklı yaşam merkezi kliniği; kronik hastalığı olanlar, sağlıklı olup bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler ve daha sağlıklı olmak isteyenlere çok yönlü bir tedavi ve rehabilitasyon sürecini fonksiyonel tıp bakış açısı ile geliştirir. Gebeler, 18 yaş altı grubundakiler ve aktif kanser tedavisi devam eden hastalar ise; fonksiyonel tıp bakış açısıyla değerlendirilmek için uygun değildir.

Fonksiyonel Tıp Nedir, Ne Değildir?
Vücut fonksiyonlarında saptanan problemleri bireye özgü bir şekilde sistematik olarak inceleyen; yaşam öyküsü, beslenme, ruhsal durumlar ve benzeri unsurları göz önünde bulundurarak hastaya bütüncül bir şekilde yaklaşan bakış açısına fonksiyonel tıp denir. Gelişen teknoloji ve bilgi birikimi sayesinde tedavisi bulunmayan hastalık neredeyse yok gibidir. Buna rağmen, tıp literatüründe nedeni bilinmeyen hastalıklar kategorisinde hâlâ mevcut olan birçok hastalık da vardır. Bu gibi hastalıkların tedavi sürecinde belirtilerin ortadan kaldırılmasını sağlayan ilaçlar kullanılır. Kullanılan ilaçlar, istenilen belirtileri ortadan kaldırırken başka fonksiyonları da bozabilmektedir. Bazı sorunların birden fazla sistemde problem teşkil etmesi sebebiyle hastalar farklı branşlardaki doktorlara gitmekte ve her branşın verdiği ilaçların kullanımı sonucu karmaşık problemler ortaya çıkabilmektedir.

Fonksiyonel tıp nedir sorusunun cevabının ardından değerlendirmelerini nasıl yapar sorusu ortaya çıkar. Farklı branşlar arasındaki geçişler ve karmaşık sorunları çözüme kavuşturmayı hedefleyen fonksiyonel tıp kliniği; hastanın sorunları, geçmişi, yaşam tarzı, ailesi gibi detayları inceleyerek ayrıntılı bir değerlendirme yapar. Standart testler ile birlikte yurt dışında gerçekleştirilen diğer ileri testleri de kullanarak problemin çıkış noktasını bulmaya yoğunlaşır. Hasta ve yakınlarının aktif katılımıyla başlatılan tedavi sürecinde ilgili branş doktorları ile de eşgüdümlü bir şekilde çalışılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta fonksiyonel tıbbın tamamlayıcı veya alternatif tıp olmadığıdır. Bu bakış açısında biyokimya, fizyopatoloji ve fizyoloji konuları sistematik bir biçimde irdelenir. Fonksiyonel tıp kapsamına giren hastalıklar içerisinde huzursuz bacak sendromu, fibromiyalji, Multiple Skleroz (MS), Alzheimer, akne, kronik yorgunluk sendromu, migren, gaz sorunları ve besin duyarlılıkları ön plana çıkar.

Sağlıklı Yaşam Polikliniğinde Fonksiyonel Tıbbın Önemi
Hastaların doğumundan şimdiki zamanına kadarki yaşamını, beslenmesini, ruhsal ve bedensel durumunu göz önünde bulundurarak ileri testler yardımıyla ana problemi saptayıp düzeltmeye çalışan fonksiyonel tıp; multisistemik bakış açısıyla sağlıklı yaşam polikliniğinden önemli bir role sahiptir. Sağlıklı yaşam polikliniğine başvuran hastalar, bu bakış açısıyla değerlendirilir. Medikal teknolojilerin de yardımıyla zaman ve enerjiden tasarruf ederek gerçekleştirilen testler, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin konforunu artırır. Fonksiyonel tıp doktorları, tanı ve tedavi sürecindeki yaklaşımlarını yaparken eğitim süreçlerinde aldıkları genel tıp bilgilerinden yararlanır. Herhangi bir branştan olması gerekmeyen bu doktorlar, hastanın vücut sistemini bir bütün halinde değerlendirmeleri ile diğerlerinden ayrılır. Konvansiyonel tıp yaklaşımında izlenen yol, hastalığın tanısı ve bu tanıya uygun tedavinin uygulanmasıdır. Konvansiyonel tıp yaklaşımında her branş kendi sorumluluğundaki noktalarla ilgilenir ve tedavisini oluşturur. Hastada kronik bir hastalık meydana geldiğinde birden fazla sistemin bu hastalıktan etkilendiği ve farklı belirtiler oluşturduğu tespit edilmiştir.

Fonksiyonel tıp uzmanı doktorları ise tüm sorunları ruhsal, kalıtımsal, bedensel ve çevresel yönleri ile bir bütün olarak değerlendirir ve sorunun ana kaynağına inmeyi hedefler. Bu bakış açısı sayesinde kullanılan ilaç miktarı ve yan etkilerinin artmasının önüne geçilmesi planlanır. Hasta ve doktorun etkili iletişimi ve iş birliği ile tedavilerin başarısı artar. Fonksiyonel tıp beslenme, yaşam alanı ve aktif hareket durumunu da yakından inceler. Fonksiyonel tıp, çoğunlukla kronik hastalıkların incelenmesi ve tedavisi üzerinde çalışır. Kronik hastalıkların uzun bir süreç sonucu meydana geldiği unutulmamalıdır. Vücut sisteminin ilk önce fizyolojik ve biyokimyasal dengesi bozulur. Ardından günlük hayatı etkilemeyen birtakım bulgular ortaya çıkar ve en sonunda iyi olma hali bozularak hastalık denilen evreye geçiş yapılır. Kronik hastalık riskinin tespit edilmesi için geliştirilen birçok test bulunur. Bu testler ve gerekli önlemler ile kronik hastalıkların meydana gelme olasılığı düşürülebilir. Bu sebeple, hasta olmadan önce bağışıklığı güçlendirmek ve iyi olma halini artırmak; hastalık sırasında yapılan tedavilerden çok daha etkilidir. Fonksiyonel tıp, sadece hasta olan kişiler tarafından değil, bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen kişiler tarafından da faydalanılabilen bir bakış açısıdır.

Yaşam Kalitenizi Artıracak Sağlıklı Yaşam Önerileri
Sağlığın sadece hastalığın olmayışı durumu değil her yönden tam bir iyilik halinin mevcut olması olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü, tüm insanlığı ilgilendiren sağlıklı yaşam önerileri ileri sürdü. Bu öneriler içerisinde sağlıklı beslenmek, daha çok hareket etmek, aşıları yaptırmak, tütün ve benzeri türevlerini kullanmamak ve gün içerisinde hijyene dikkat etmek ön plana çıkan maddeler arasındadır. Yaşam kalitenizi artırmak için bu önerileri günlük hayatınıza entegre etmeniz gerekir. Düzenli sağlık kontrolünüzü yaptırmanız, birçok hastalığın erkenden teşhis edilmesi açısından oldukça önemli bir rol üstlenir. Alkolü minimum düzeyde tüketmek, ellerinizi doğru bir şekilde yıkamak, düzenli egzersiz yapmak da kolayca gerçekleştirilebilen fakat hayatınızda oluşturacağı olumlu etkileri oldukça büyük olacak bazı öneriler arasındadır.

Sağlıklı yaşam ve beslenme ise birbirinden ayrılmaz bir bütün olarak karşınıza çıkar. Sağlıklı yaşam polikliniği; sizlere bütüncül bir yaklaşımla sunduğu koruyucu, rehabilite ve tedavi edici hizmetleri ile tam bir iyilik hali için çalışır. Sağlıklı yaşam polikliniği ile ilgili detaylı bilgi almak ve merak ettiklerinizi öğrenmek için danışman hekimler ile ücretsiz görüşme gerçekleştirebilirsiniz. Poliklinik ya da ücretsiz danışman hekim görüşmesi randevusu oluşturmak istiyorsanız 444 77 44 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Online randevu, e-sonuç, bölümlerimiz, hastanelerimiz, medikal teknolojiler ve hekimlerimiz hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için sayfamızı hemen şimdi ziyaret edebilirsiniz.

Hastanelerimiz

Akdeniz Sağlık Vakfı Yaşam Hastanesi

Hekimlerimiz


Makaleler

Whatsapp Destek