Psikoloji veya bir diğer adıyla ruhbilim, insan zihnini ve davranışlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Bilinçli veya bilinçsiz olarak gerçekleştirilen davranışlara ek olarak daha çok insanların duygu ve düşünceleri psikoloji alanı tarafından irdelenir. Bu alanda uzmanlık kazanan insanlara uzman psikolog denir ve psikologlar beynin özelliklerini ve bu özelliklere bağlı olarak gelişenleri anlamlandırarak hareket eder.
Psikolojinin alanı oldukça geniştir. Sosyal bir bilim olan psikoloji doğa bilimlerini de kapsamaktadır. Psikolojinin inceleme alanına ayrıca net bir şekilde incelenebilen organizmaların davranışları da girer. Psikoloji bilimi, insan davranışlarının yanı sıra hayvanların davranışları üzerinde de çalışabilir. Aynı zamanda kişiler arası iletişimi de inceleyerek grup içindeki davranışları ve gruplar arası ilişkileri de ele alır. Kişiler arası iletişimde öne çıkan yaşam becerileri ve zihinsel becerileri geliştirmeye yönelik özelleştirilmiş programlar mevcuttur. Bu bağlamda, psikolojiye konu olan bireyin depresyon puanı, kaygı puanı ve klasik zekâ puanı ölçülerek ‘Kişilik Profili’ çıkarılır. Daha sonra ise eğitim basamaklarında ihtiyaca göre Psikodrama, Grup, REHACOM, EMDR, REHACOM, Neurobiofeedback (Nöroterapi) gibi yöntemlerle beceri çalışmaları yapılır. Kişilerin getireceği örnek olaylar değerlendirilir.
Psikoloji biriminin başlıca ilgilendiği sorunlar;
Psikolojik travmalar; Saldırılar, kazalar, doğal afetler gibi aniden ve beklenmedik durumlarda ortaya çıkan stres bozukluğu.
Depresyon; Kişinin kendi içinde hissettiği ve genel bir şekilde kendisini kuşatan keder, mutsuzluk, isteksizlik, karamsarlık ve yaşamdan zevk alamama hali.
Kaygı bozuklukları; Aşırı titizlik, temizlik ve kontrol etme ile ilgili takıntılara bağlı görülebilen obsesif kompülsif bozukluk, fobiler (yükseklik, uçak, hayvan, kedi/köpek, böcek, kapalı yer, vb.), sosyal fobi, sunum esnasında, konuşma ve görüşmelerde, sahne önünde, kalabalık vb. ortamlarda duyulan performans kaygısı, panik atak.
Yaşam sorunları; Stres, çekingenlik, aşırı titizlik, aile sorunları, evlilik Sorunları, ilişki sorunları (Ayrılık, terk edilme, kaybetme korkusu, çatışma, vb.), sınav kaygısı (YKS, LGS, vize ve finaller vb.), çocuk yetiştirme tutumları.
Cinsel işlev bozuklukları; Cinsel birleşmenin önüne geçen vajinismus, cinsel ağrı, cinsel istek ve cinsel uyarılma, orgazm aşamalarında görülen sorunlar, erken boşalma, sertleşme bozukluğu vb.
Yeme bozukluğu; Yemek yeme konusunda direnç gösterme ve kilo verme ile ilgili aşırı seviyede uğraş anlamına gelenanoreksia nervoza ve aşırı yiyip çıkarma şeklinde gerçekleşen bulumia nevroza gibi yeme bozuklukları, obezite sorunları ve kilo kontrolü gibi sorunları diyetisyen işbirliği ile yaklaşılır.
Sağlık psikolojisi; Diyabet, tiroid, kanser gibi uzun süreli hastalıklarla yaşamak ve bu hastalıklarla başa çıkmak için psikolojik destek almanın hastanın psikolojik durumunun ve hastalığının gidişatına olumlu yönde etki ettiğini bilmekteyiz. Hasta ve hasta yakınları bireysel veya grup terapilerine katılabilirler.
Yaşadığınız herhangi bir fiziksel sıkıntı karşısında nasıl ki bizlere başvuruyorsanız, aynı şekilde psikolojik problemlerle ilgili destek almak da bir o kadar gerekli ve faydalıdır. Herhangi bir psikolojik rahatsızlığınız olabileceği gibi, yaşamınızın herhangi bir evresinde bu rahatsızlıkla kendi başınıza başa çıkamıyor olabilirsiniz.
Hastanelerimizde, kişilerin yaşadıkları psikolojik problemler ile baş edebilmelerine, kendilerini tanımalarına ve geliştirmelerine yönelik profesyonel hizmet sunulmaktadır. Buna ek olarak hastanemizde yatan hastalarımız ve yakınları için tıbbi tedavilerine ilave olarak psikolojik destek de sağlanmaktadır.
Uzman psikologlardan oluşan ekibimiz, psikolojik sorunlarla baş eden kişilere, hastanemizde tıbbi tedavi gören hastalarımıza ve topluma yönelik psikolojik analiz / değerlendirme ve psikoterapi uygulamaları yürütür.