Gastroenteroloji Polikliniğinde sindirim sistemi hastalıklarının tanısı, tedavisi ve takibi yapılmaktadır.
Tanı ve tedavi de başta gastroskopi, rektoskopi, kolonoskopi, ERCP ve ultrason gibi tanı yöntemleri kullanılmaktadır. Gelen hastalarımıza uzman doktorumuz gerekli gördüğü takdirde yatarak tetkik ve tedavi uygulayabilmektedir. Bölümümüzde teknik açıdan tüm modern cihazlar bulunmaktadır.
Özel Antalya Yaşam Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünde poliklinik hizmetlerinin yanı sıra endoskopi alanıyla ilgili bir çok tanı ve tedavi amaçlı gastroenteroloji işlemleri de yapılmaktadır.
- Endoskopi
- Rektoskopi
- Kolonoskopi
- Kapsül Endoskopi
- Endoskopik Biyopsi Alınması
- Polip Çıkarılması (Mide ve Barsaktan)
- Endoskopik Yabancı Cisim Çıkarılması
- Mideye Balon Takılması
- ERCP ( Safra Yolları Hastalıklarının Endoskopik Tanı ve Tedavisi)
- Özefagogastroduodenoskopi
MİDE HASTALIKLARI
Reflü; mideden yemek borusuna doğru, mide içeriği ve asit gelmesidir. Buna bağlı olarak başta mide ağrısı, göğüste yanma, ağza acı su gelmesi gibi sıkıntılar olabilmektedir. Ülser; mide mukoza epitelinin, değişik seviyelerde ve derinlerde dökülmesidir. Tedavi edilmezse ciddi sıkıntılara neden olabilmektedir. Başta ağrı, kanam ve mide delinmesi en önemlileridir. Gastrit; mide mukozasının iltihabıdır. Hastada sürekli mide huzursuzluğu, yanma, erken doyma, kasılma tarzı ağrılara neden olarak hayat kalitesini bozabil mektedir.
İNCE BAĞIRSAK VE KOLON HASTALIKLARI
Kabızlık; kişiden kişiye farklılık gösterebilmekle birlikte,1 günde 3 kez ya da 3 günde 1 kez dışkılama normal kabul edilebilir. Kişinin barsak alışkanlığı normalin dışına çıkar ve uzar ise kabızlık olarak kabul edilebilir.
İshal; günde 3 kerede fazla sulu kıvamda dışkılama halidir.
Kolit (Ülseratif Kolit, Crohn): Bu hastalıklar bağırsakların iltihaplı kronik hastalıklarıdır. Geçmeyen ishal, bağırsaktan kanama ve mukus gelmesi bu hastalıkları düşündürmelidir. Tanı konulması için Kolonoskopi yapılması gerekir, İşlem sırasında bağırsakta görünen lezyonlardan biyopsi alınır ve patolojik olarak tanısı kesinleştirilir.
KARACİĞER HASTALIKLARI
Karaciğer yağlanması, karaciğer büyümesi, karaciğer kistleri, karaciğerde kitle varlığı tanı, tedavi ve takibi yapılmaktadır. Hepatitler (Sarılıklar): Hepatit B ve Hepatit C, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserine kadar giden yelpazede hastalıklara neden olabildikleri için tanı ve takipleri önemlidir. Kan tetkikleri ve Ultrason başlıca kullandığımız yardımcı laboratuar yöntemleridir.
SAFRA YOLU HASTALIKLARI
Bu tip hastalıklarda en çok tıkanmalar karşımıza çıkar. Safra kesesinden taş ve çamurun safra kanalına gelip düşmesidir. Nadir olarak tümörlere bağlı tıkanmalar olabilir. Kanalı açmak için ERCP denilen ve ağızdan girilerek oniki parmak bağırsağındaki, safra kanalı ağzına kadar ulaşan endoskopik yöntem kullanılır. Kanal ağzı kesilip taş çıkartılır, tümör var ise küçük boru şeklinde tüp yerleştirilerek safra akışı sağlanır.
SİNDİRİM BOZUKLUKLARI (HAZIMSIZLIK, GAZ, ŞİŞLİK)
Sindirim kanalı, ağızdan makata kadar uzanan bir kanal sistemidir. Sindirim ağızda başlar ve ilerledikçe devam eder. Ancak en çok mide, safra kesesi, pankreas ve ince bağırsağın iyi çalışmaması sonrasında hazımsızlık sorunları yaşarız. Hazımsızlık da kişide gaz-şişkinlik gibi sorunlara neden olarak huzursuzluk verir. Hayat kalitesi açısından tedavisi önemlidir.
TANI VE TEDAVİDE KULLANILAN ENDOSKOPİK YÖNTEMLER
Sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisinde endoskopi yoğun olarak kullanılmaktadır. Yanlış bilgilendirme ve duyumlar ile hastalar bu işlemlerden çekinmekte korkmaktadırlar. Endoskopik işlemler, teknik ve fiziki şartlar sağlandıktan sonra, kısmi ya da tam uyutularak yapılabilmektedir. Böylece hastalar bu korkularından ve işlem gecikmesinden dolayı, tanıda geç kalma endişesinden kurtulabilmektedirler. Ciddi hastalıklarda “hastalıktan değil tanıda geç kalmaktan” korkmak gerekir. Şikâyetleriniz olduğunda, bu konuda deneyimli bir hekim ile görüşerek tanı ve tedavinizi geciktirmeden yaptırmalısınız.