Kalın bağırsağın; ucunda kamera ve ışığın olduğu bükülebilen bir cihaz olan kolonoskop ile incelenmesi işlemidir.
Kimlere Kolonoskopi Yapılır?
- 50 yaş üzerindeki kişilerin rutin bağırsak taramaları
- Dışkıda gizli kan pozitifliği
- Birinci derece yakınlarda bağırsak kanseri öyküsü olması
- Radyolojik görüntüleme sırasında saptanan şüpheli görünüm varlığı
- Nedeni açıklanamayan anemi ve demir eksikliği varlığı
- Tanısı konmuş kolon kanseri vakalarının takibi
- Bağırsakta var olan poliplerin takibi ve çıkarılması için (polipler kolonoskopi sırasında kolayca saptanır ve çıkarılabilir, böylece kolon kanseri riski önemli oranda azaltılır)
- Karın ağrısı, ishal, kabızlık nedenlerinin araştırılması
- Makattan kan gelmesi, kanlı dışkılama şikayeti varsa
- Dışkılama alışkanlığında değişme, kilo kaybı, karın ağrısı gibi kolon kanserinden şüphelenilen durumlarda
- İnflamatuar bağırsak hastalığının teşhisinde KOLONOSKOPİ yapılmaktadır.
Ayrıca; cerrahi olarak çıkarılması gereken bölgelerin işaretlenmesi amacıyla, mukozektomi olarak tanımlanan büyük poliplerin ve erken dönem kanserli dokuların çıkarılması için, polipektomi olarak bilinen poliplerin çıkarılması için, şüpheli bölgelerden patolojik tanı amaçlı olarak biyopsi alınması için, kısmi bağırsak tıkanıklıklarının giderilmesi için kalıcı ya da geçici stent yerleştirilmesi amaçlı ve yabancı cisimlerin çıkarılması amaçlı da KOLONOSKOPİ yapılabilir.
Kolonoskopi Hazırlığı
İyi bir kolonoskopik değerlendirme için bağırsakların tamamen temizlenmesi gereklidir. İşlemden önce 2 gün sulu gıda tüketilir, işlemden 1 gün öncesinde ise laksatif adı verilen bağırsak boşaltıcı ilaçlar kullanılır. Kolonoskopi işleminden önce aspirin, varfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlar mümkünse doktor tavsiyesi dahilinde belli bir süre kesilecektir.
Kolonoskopi Öncesinde Beslenme Nasıl Olmalı?
İşlem öncesinde 2 gün süre ile az lifli gıda alınmalı, tanesiz, sulu gıda ile beslenilmelidir. Örneğin; et suyu, tavuk suyu çorbaları, sütsüz çay-kahve, elma suyu içilebilir.
Ayrıca işlem öncesi gece yarısından itibaren hiçbir şey yenmemeli ve içilmemelidir.
Kolonoskopi esnasında hasta sol yana yatar pozisyonda muayeneye başlanmakta, hasta bu esnada anestezi hekimi eşliğinde sedasyon verilerek uyutulmaktadır.
Kolonoskopi sırasında tüm kalın bağırsak bölümleri incelenmektedir. Bu işlem ortalama olarak 20-30 dakika sürmektedir. Kolonoskopi esnasında polip gibi ileride kolon kanserine sebep olma ihtimali olan oluşumlar saptanır ise kolonoskop yardımıyla çıkarılabilmektedir. Gerekli görülen durumlarda bağırsağın çeşitli kısımlarından biyopsiler de alınabilmektedir.
Kolonoskopi sonrasında; hasta, verilen ilaçların etkisinin geçmesi ve bilincinin işlem öncesi hale dönmesi amacıyla dinlenme odasına alınmaktadır. Kolonoskopi sonrası hasta, normal beslenmesine ve sıvı tüketimine geri dönebilir. Fakat görüntüleme dışında polip çıkarma ya da biyopsi gibi bir işlem yapıldıysa hekimin verdiği özel diyet programına uyulmalıdır. Ayrıca işlem sonrasında bağırsaklardaki gaza bağlı olarak birkaç saat karında şişkinlik hissedilebilir, yürümek bağırsaklardaki gazın çıkarılmasına yardımcı olacaktır.