Kalp Krizi Nedir?
Kalbi besleyen damarların tam ya da tama yakın tıkanması sonrası kalbin kas dokusunun beslenmesindeki bozulmadır.
Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?
Kalp krizini işaret eden ağrı; göğüste ağrı, yanma, sıkışma şeklinde başlayıp sol kola ve serçe parmağına doğru inen, boyun bölgesine doğru yayılan bir ağrıdır. Alında soğuk terler birikmeye başlar. Kalp krizi bazen
çok ani bazen de çok ağır ilerleyebilir. Bununla birlikte ağrı görülebilir. Ağrı hareket ettikçe artabilir ve buna soğuk soğuk terleme eşlik edebilir. Şeker hastaları ve ileri yaşlı kişilerde belirti göstermeyebilir.
Kriz Esnasında Neler Yapılmalıdır?
Kriz esnasında zaman çok önemli olduğu için en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hasta, çok fazla hareket etmeden, kendi başına yürümeye çalışmadan destek istemelidir. Çünkü harekete devam etmek zaten oksijen almayan kalbin oksijen talebini daha da arttıracaktır. Kriz ortaya çıktığı anda alınacak önlemler şunlardır:
- Hareket etmeyin ve bir yere oturup dinlenin.
- Kriz esnasında en yakın sağlık kuruluşundan yardım isteyin.
- Bulunduğumuz ortamı havalandırıp oksijen almayı sağlayın.
İkinci Bir Kalp Krizi Yaşamamak İçin;
Tütün ürünlerinden uzak durun. Tütün ürünleri kullanımı kalp krizi riskini 2-3 kat arttıracaktır. Hareketli bir yaşam tarzını benimseyin ve egzersiz yapın. Bu durum stresi ve kolesterolünüzü de kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.
Sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
İlaçlarınızı doktor kontrolünde ve düzenli olarak kullanın.
Kan şekerinizi kontrol altına alın.