Kalp Hastaları ve Covid-19
COVID-19 son günlerde dünyayı ve ülkemizi tehdit etmektedir. Çok sayıda insanın zarar görmesine ve kaybına neden olan “Koronavirüs Pandemisi” ile ilgili bilgiler Çin’de ilk görüldüğü günden bugüne artmaktadır.
Kalp Hastaları COVID-19 Açısından Risk Altında Mıdır?
Kalp hastalığı olan kişilerde COVID-19'a bağlı ciddi komplikasyon gelişme ihtimali artar. Pandemi süresince farklı merkezlerde yapılan klinik çalışmalarda kalp hastalarında COVID-19'a bağlı ölüm oranının normale göre arttığı belirlenmiştir. Aynı şekilde kalp hastalığı olan kişiler COVID-19 bulgu ve belirtilerini daha şiddetli yaşarken, buna bağlı olarak da hastaların hastaneye yatış ve yoğun bakım gereksinimi daha sık olmaktadır.
Kalp hastaları, COVID-19 için riskli hasta grubundadır.
COVID-19 Hastalığı Risk Grupları Kimlerdir?
- İleri yaş grupları
- Kanser hastaları
- Tansiyon hastaları
- Kronik böbrek hastalığı olan kişiler
- Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olan kişiler
- Obezite riski taşıyan kişiler
- Orak hücreli anemi hastalığı olan kişiler
- Organ nakline bağlı bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımı olan kişiler
- Tip 2 diyabet hastalığına sahip kişiler
Kalp Hastalarında COVID-19 Belirtileri Nelerdir?
- Ateş, titreme
- Öksürük
- Soluk almada zorlanma
- Nefes darlığı
- Yorgunluk
- Kas ve eklem ağrısı
- Baş ağrısı
- Koku ve tat alamama
- Boğaz ağrısı
- Burun tıkanıklığı, akıntısı
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
sık görülen belirtiler arasındadır.
COVID-19 Şüphesi Olan Kalp Hastaları Ne Yapmalıdır?
COVID-19 belirtilerinden bir ya da birkaçını gösteren kalp hastaları uygun önlemleri alarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ya da acil yardım çağırmalıdır.
COVID-19 şüphesi olan hastalar, reçeteli kullandığı ilaçları doktora danışmadan kesmemelidir. Kalp hastalığı için kullandığı ilaçların yanı sıra varsa ek hastalıkları (diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol) için kullandığı ilaçlara da devam etmelidir.
Kalp Hastaları Pandemi Sürecinde Ne Yapmalıdır?
COVID-19'dan korunmak ve hem kalp hem de genel sağlığınızı korumak için uygulayacağımız basit ama etkili adımlar vardır;
- Ev ve iş yerlerindeki ortak kullanım alanlarında sık temas edilen kapı kolu, anahtarlık gibi eşyalar sık sık dezenfekte edilmelidir.
- Eller, sabunlu su ile en az 20 saniye olacak şekilde sık sık yıkanmalıdır. Yıkamak mümkün değilse el dezenfeksiyonu için kullanılacak dezenfektanın en az %70-80 oranında alkol içermesine dikkat edilmelidir. Örneğin dezenfeksiyon için 80 derecelik kolonya kullanılabilir.
- Gerekli durumlar dışında evden çıkmamak, çıkıldığı durumlarda ise maske ve siperlik gibi koruyucu önlemler almak gerekir. Dışarıya çıkıldığında ortamdaki diğer kişilerle arada en az 2 metre mesafe olması sağlanmalıdır.
- Çocuklar gibi COVID-19 belirtileri göstermeden virüsü vücudunda taşıyabilecek kişilerle olan temas azaltılmalı, mümkünse kesilmelidir.
- Para ile her temasta eller yıkanmalı ya da dezenfekte edilmelidir. El hijyeni sağlanmadan eller ile yüze dokunulmamalıdır.
- Yeterli ve sağlıklı beslenme düzeni oluşturmalıdır. Öğünlerde vitamin ve mineralden zengin, doymuş yağ ve şeker içeriği düşük olan besinler tercih edilmelidir. Günlük yeterli sıvı tüketimi sağlanmalıdır.
- Uyku düzeni bozulmamalı, uyku kalitesini bozacak durumlardan kaçınılmalıdır.
-Sigara içen kalp hastalarının en kısa zamanda sigarayı bırakması gerekmektedir. Sigarayı bırakmakta zorlanan kişiler profesyonel yardım almalıdır.
Bu adımların pek çoğu sadece COVID-19 için değil, kalp hastalığı ve diğer hastalıkların oluşturabileceği komplikasyonları da azaltacaktır.
Pandemi boyunca sosyal izolasyon, sosyal mesafe ve maske kurallarına uymak süreci sorunsuz atlatmamıza yardımcı olur.