İlkbahar Döneminde Sağlıklı Beslenme
İlkbahar döneminde hava değişimiyle vücutta başlayan yorgunluk, halsizlik, stres, uykusuzluk, eklem ağrıları gibi belirtiler görülmektedir. Mevsim değişiminde başlayan bu durumların engellenmesinin yolu aslında yeterli ve dengeli beslenmekten geçer.
Bu dönemde kendinizi daha iyi hissetmeniz için:
Bol su tüketin;
Özellikle kış dönemi artan çay, kahve tüketiminden dolayı su tüketimi oldukça azalmaktadır. Bunun temel sebebi ise ağız kuruluğunun giderildiğinde su ihtiyacının karşılanmış olduğunu düşünmekten kaynaklanmaktadır. Su tüketimi çay kahve ile sağlanmaması gerekir. Saf su tüketerek vücudunuzu arındırın.
Bir bireyin günlük içmesi gereken minimum su miktarı kg başına 30 ml'dir. Mesela 70 kg bir bireyi düşünecek olursak günlük en az 2100 ml su tüketmesi gerekmektedir.
Kahvaltıyı atlamayın;
Her gün mutlaka güzel bi kahvaltı yapın. Kahvaltı altın öğündür ve güne ne kadar zinde başlarsanız gün o kadar güzel geçecektir. Kahvaltınızı ayak üstü yenilen simit, poğaça tüketerek geçiştirmeyin.
3 Ana, 3 Ara öğün şeklinde beslenme planı yapın;
Kan şekerinizi dengede ve vücudunuzu her zaman daha dinç tutmak için öğün atlamayın. 3 ana öğün dediğimiz kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği dışında bu öğünlerin arasında küçük sağlıklı atıştırmalıklarla ara öğün yapın böylece ana öğünlere aç başlamaz ve kan şekerinizdeki ani iniş ve çıkışları engellemiş olursunuz. Özellikle yemeklerden sonra başlayan yorgunluk, ağırlık hissinden kurtulursunuz.
Ara öğünlerde badem, ceviz, fındık gibi sağlıklı yağlı tohumlar tüketin.
Her gün mutlaka kefir ve yoğurt tüketin;
İkinci beyin olan bağırsak sağlığınız için probiyotik özellik taşıyan kefir ve yoğurda günlük beslenmenizde mutlaka yer verin. Günde en az 2 su bardağı yoğurt veya kefir tüketin.
Sebze ve meyve tüketimini ihmal etmeyin;
Vitamin ve mineral ihtiyaçlarınızın karşılanması ve bol posa alabilmeniz için sebze ve meyve tüketimi büyük önem taşımaktadır.
Haftada en az 1 kez balık tüketin.
Fazla şekerli besinler tüketmekten kaçının.
Beyaz undan yapılmış ekmek ve benzeri ürünler yerine tam tahıllı ürünler tercih edin.
Et grubu besinleri yağda kavurmak yerine; ızgara, haşlama ve fırında pişirme yöntemlerini kullanarak tüketin.
İdeal kilonuza ulaşın;
Kış dönemi daha hareketsiz bir yaşamdan ve özellikle bu yıl pandemi sebebiyle evde geçirilen zamanların artmasından dolayı artmış olan kilolarınızdan size uygun beslenme planıyla kurtulun. Yanlış, çok popüler görünen, enerji ve besin ihtiyacınızı karşılayamayacak diyetlerden uzak durun.
Her gün mutlaka en az 30 dk tempolu yürüyüş yapın.
Sağlıklı, daha zinde ve güzel bir bahar geçirmenizi dileriz.