Bahar Depresyonu Yaşıyor Olabilir Miyim?
Bahar aylarında güneşin kendisini göstermesi, günlerin uzaması ile birlikte kış aylarındaki rutininiz değişmektedir ve bu sürece adapte olmaya çalışırsınız. Kimi zaman bu adaptasyon sürecinde yaşadığınız; yataktan kalkmak istememe, kıyafetlerinizi değiştirmek istememe gibi durumlar yaşayabilirsiniz.
Bunun dışında kendinizi yorgun, halsiz ve keyifsiz hissedebilirsiniz. Bu durumlar, bahar depresyonu habercisi olabilmektedir. Dışarıda çok güzel bir hava var fakat siz, kendinizi uykusuz, bitkin hissediyorsunuz. Hepimiz bu şekilde hissedebiliriz.
Hiçbir şey yapmak istemeyebilirsiniz, tembellik yaptığınız için şikayetçi olabilirsiniz. Hatta bahar aylarında kronik problemlerinizde artış görebilirsiniz. Bahar, güneşin daha fazla ortaya çıkmasıyla bize, neşe, mutluluk, dinçlik, geleceğe yönelik umutlu bir bakış açısı kazandırır. Işığın, huzurun mesajını iletir.
Bahar depresyonu, diğer psikolojik problemler gibi, her kişiyi farklı biçimde etkilemektedir. Bazen yorgunluk olarak ortaya çıkan problemler, bazen de en sevdiğiniz aktiviteyi yapmak istememe gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu durum, biyolojik saatiniz ile de alakalıdır. Biyolojik saat, vücudunuzun yeniliklere uyumunu sağlamaktadır. Bunu, hormonlar, uyku ve ışık ile sağlamaktadır. Fakat bu sırada biyolojik saatinizde yaşanılan problemler dolayısıyla kendinizi kötü hissetmeniz doğaldır. Bahar depresyonu dediğimiz durum, duygu durum bozukluğudur. Bu durum mevsimsel yaşanır ve stresli ve üzgün olmadığınız halde kendinizi öyle hissedebilirsiniz.
Her yaşta görülebilen bu depresif durum cinsiyet ayırmaz. Daha önce herhangi bir psikolojik problem yaşandıysa, bahar depresyonunu yakalanma riskiniz artmaktadır. Ayrıca yaşam biçiminiz, kronik hastalıklar, güneş ışığına daha az maruz kalma durumunda da riskin daha çok görülmesi muhtemeldir. Bu depresyonu yaşayan kişilerde, içe kapanıklık, sosyalleşmekten kaçınma, stres oluşturan durumlardan daha fazla etkilenme ve öz güven problemi yaşanabilmektedir.
Bahar depresyonuna girdiğinizi nasıl anlarsınız?
- Yorgunluk,
- Bitkinlik,
- Halsizlik,
- Karamsarlık,
- Hiçbir aktivite yapmak istememe,
- Uyku problemleri,
- Adaptasyon sorunları,
- Odaklanma problemleri
- Umutsuzluk
Bu belirtiler sizde görülüyorsa bahar depresyonu yaşıyor olabilirsiniz. Bu belirtilerin yanında bedensel yakınmalar da eşlik edebilmektedir.
Bahar depresyonu ile baş etmek için neler yapılmalı?
Terapi desteği bu süreçte çok önemlidir. Depresif belirtiler yoğun yaşanıyorsa, terapiye odaklanma sınırlıysa öncesinde ilaç desteği gerekmektedir. Bunun dışında yurt dışında daha çok kullanılan ışık terapisi (fototerapi) de fayda sağlamaktadır.
Bahar depresyonu için öneriler nelerdir?
- Güçlü olduğunuz yönleri belirleyin.
- Bolca yürüyüş yapın.
- Egzersiz yapın.
- Güneş ışığı almaya çalışın.
- Uyku saatlerinizi düzenleyin.
- Sağlıklı beslenin, vücudunuz için gerekli vitamin ve mineralleri almaya özen gösterin.
- Size huzur veren ve rahatlatan aktiviteler, hobiler edinin.
- Çalışma saatleriniz içerisinde kısa molalar verin ve bunu mümkünse açık havada yapın.
- Sosyalleşin.
- Sizi mutsuz, huzursuz ve karamsar hissettirecek kişilerle aranıza sınır koyun. Duygular bulaşıcıdır ve buna maruz kalmanız sizi daha kötü hissettirecektir.
- Bahar dönemleri için küçük tatiller ayarlayın.
- Ilık duş alın.
- Geçmişteki yaşanılan olumsuzluklara ya da gelecekle ilgili kaygılarınıza değil, şimdiye odaklanın.
- Beklentilerinizi gözden geçirin, gerekirse sınırlayın.
- Bahar öncesinde yapılacaklar listesi hazırlayın, motivasyonunuzu koruyun.