Genel Tanıtım
PET/CT Teknolojisi Nedir?
2021 model son teknoloji PET ve CT gibi iki modern teknolojinin bir araya getirildiği kapsamlı bir tıbbi görüntüleme sistemidir.
PET/CT Teknolojisi Ne Sağlar?
Hastalıkların şekilsel (morfolojik) değerlendirilmesi yanında hücresel düzeyde nasıl işlev gördüğü hakkında tüm vücudu tarayarak 3 boyutlu bilgi verir.
PET/CT Teknolojisi Nasıl Uygulanır?
En yaygın olarak kullanılan yöntemde radyoaktif Flor 18 maddesi kullanılır. Flor 18 glukoz (şeker) ile bağlı halde damar yolu ile verilir. Görüntüleme, şekeri yüksek oranda kullanan kanserli doku, kalp kası, beyin dokusu gibi alanlarda tutulması ve bunun PET/CT cihazı ile saptanması temeline dayanır.
PET/CT Teknolojisi Nasıl Çalışır?
PET (Pozitron Emisyon Tomografisi), vücuda verilen spesifik bir radyofarmasötik ile işaretlenmiş takipçi molekülün, hedef bölgedeki moleküllerle etkileşime girerek bozunmaları sonucu yaydıkları, birbirine 180º zıt hareket eden, her biri 511 keV sabit enerjideki gama ışını çiftini, eşzamanlı detekte ederek, vücuttaki biyokimyasal düzeydeki fonksiyonları tespit ederken; CT (Bilgisayarlı Tomografi) ise, vücuttaki normal ve patolojik dokuların anatomik ayrıntılarını sunar. Elde edilen CT görüntüleri, anatomik bilgi sağlamanın yanı sıra, PET verilerinin atenüasyon düzeltimi için de kullanılarak PET verilerinin nitelik ve nicelik yönünden de doğruluğuna katkıda bulunur.
PET/CT Teknolojisi Uygulama Alanları
- Kanser şüpheli kitlelerin kanser dışı hastalıklardan ayırt edilmesine yardımcı olur.
- Kanser kuşkulu kitlelerin aktif ve canlı alanlarından parça alınmasında yol göstericidir.
- Kökeni bilinmeyen kanserlerin saptanmasında faydalıdır.
- Kanser tanısı konulduktan sonra yayılımının saptanmasında en başarılı yöntemdir.
- Kanserli hastaya doğru tedavi yaklaşımını belirlemede, gereksiz girişimleri veya ameliyatları engellemede önemli rol oynar.
- Kanser ilaçlarının etkinliğinin belirlenmesine katkı sağlar.
- Kanser tedavisi sonrası yanıt durumunu belirlemede önemlidir.
- Işın tedavisinin doğru planlanmasına katkı sağlar.
- Kanserde nüks kuşkusunu aydınlatır.
Işın veya ameliyat gibi tedaviler sonrası oluşan değişikliklerin gerçek hastalık durumundan ayırt edilmesinde önemli yeri vardır.
Siemens Biograph Horizon Cihazının Teknin Özellikleri Nelerdir?
Siemens Biograph Horizon sahip olduğu yüksek verimlilikte LSO kristali, yüksek hassasiyet ve görüntü çözünürlüğü sağlayan TOF (Time of Flight) ve HD (High Definition) teknolojili PET sistemi ve yüksek teknik özelliklere sahip 16 çok detektörlü ileri teknolojili bilgisayarlı tomografi sistemi ile birleştirilmesi ile oluşturulmuş güçlü bir görüntüleme sistemdir.
Siemens Biograph Horizon Teknolojisi Ne Sağlar?
- Daha düşük radyasyon dozları ile tetkik yapılır.
- Daha hassastır. Daha küçük, milimetrik boyuttaki kanserli dokuyu saptar.
- Çekim daha kısa sürer.
- Cihazın CT kısmı istenilen doz ve incelikte kesitsel inceleme sağlar.