Check-Up Nedir?
Check-Up, sağlıklı görünen bireylerde yaş, cinsiyet, genetik ve çevresel faktörler ışığında belirti vermeyen olası hastalıkların erken tanı ve tedavisinin sağlanmasına yönelik dönemsel bir sağlık taramasıdır.
Modern tıp, hastalık ortaya çıkmadan önce yaşam şartları, beslenme tarzı, alışkanlıkları ve ailevi riskleri dikkate alarak bireyin sağlıklı kalmasını amaçlar.
Check-Up Neden Önemlidir?
Koroner arter, böbrek ve karaciğer hastalıkları, hipertansiyon, hiperkolesterolemi, diyabet, kanser gibi çağımızın hastalıklarının erken ve doğru tanımlanması, gerek yaşam süresi ve gerekse yaşam kalitesi açısından önemlidir.
Pek çok hastalık ne kadar erken tanı alırsa, uygulanacak tedavinin başarısı da o oranda yüksek olacaktır.
Önemsiz gibi görünen bir bulgunun, önemli bir sağlık probleminin ön habercisi olabileceği düşüncesi ile; erken dönemde tanısı konulabilecek bir hastalığın tedavi başarısının o denli yüksek olacağı unutulmamalıdır!
Check-Up Ne Zaman Yaptırılmalıdır?
Genel kabul, check-up uygulamasının yılda bir kez yapılması yönündedir. Bu periyodu altı ay olarak öngörenler de vardır.
Check-Up Süreci Nasıl İlerlemektedir?
Doktor ve birey diyaloğu, laboratuvar analizleri ve radyolojik incelemeler ile birlikte önceki yıllarda yapılan check-up uygulama sonuçları da karşılaştırılarak, kişinin sağlığındaki değişimler ve riskler irdelenir. Bu değerlendirmeler ışığında eğer gerekiyorsa; birey dikkat etmesi önerilen konularda bilgilendirilerek, uygun bir algoritma izlenebilir. Eğer check-up sonucunda bir sağlık sorunu teşhis edilirse de, ilgili birime yönlendirilerek tedavi edilmesi yoluna gidilir.
Check-Up'a Gelmeden Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- Aç karnına gelmelisiniz. Randevu saatinizden 10-12 saat öncesinde gıda alımını kesmelisiniz. Çay, kahve, alkol, sigara içmeyiniz, sakız çiğnemeyiniz.
- Su içme konusunda dikkatli davranın, randevu saatinizden 10-12 saat öncesinde ihtiyacınız kadar su içebilirsiniz.
- Tansiyon, diyabet (şeker hastalığı), kalp, romatizma, tiroid hastalığı, kolesterol yüksekliği, psikiyatrik hastalıklar, nörolojik hastalıklar gibi kronik hastalıklar nedeniyle kullanılan ilaçların kesilmesine gerek yoktur. Bu ilaçların sabah dozlarını "Check-Up" tetkikleri için kan alımı sonrasında alabilirsiniz.
- Kullanmakta olduğunuz ilaçların adlarını ve dozajlarını beraberinizde getiriniz.
- Daha önce yapılmış test ve inceleme sonuçlarını lütfen beraberinizde getiriniz.
- Check-Up'a geleceğiniz gün egzersiz yapmayınız.
- Ekokardiyografiniz çekilecekse vücudunuza herhangi bir krem sürmeyiniz.
- Rahat bir kıyafetle geliniz ve özellikle programınızda "Eforlu EKG" varsa koşuya uygun bir kıyafeti de (eşofman veya şort, lastik, spor ayakkabı gibi) yanınızda getiriniz. Takı takmayınız.
- Hamileyseniz veya hamilelik ihtimali varsa işlemlere başlamadan önce mutlaka hekiminize bildiriniz.
- Kadınlar için "Check-Up", mensturasyon (adet) günlerine rastlamamalıdır.
- Kan örneği vermeden önce on dakika kadar dinleniniz.