Sağlık Kütüphanesi / Sağlıklı Beslenmede Posalı Yiyeceklerin Önemi
Sağlıklı Beslenmede Posalı Yiyeceklerin Önemi
Bu makaleyi sesli dinleyin

Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır. Sağlıklı beslenme ise vücudun ihtiyacı olan  enerji ve besin ögelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumudur. Besinler ve içecekler içerdikleri besin ögelerinin tür ve miktarları yönünden farklıdır.

Posa, besinlerde bulunan bitki dokularının insandaki sindirim enzimleri tarafından hidrolize edilmeyen kısımlarıdır. Posa içeriği en yüksek besin grubu bakliyatlardır. Bunları sert kabuklu meyveler, kepeği ayrılmamış tahıl ürünleri, sebze ve meyveler izlemektedir. Sebzelerden en yüksek posa içeriğine sahip olanlar bezelye ve fasulyedir. Meyvelerden ise kabuklu tüketilenler kabuksuz tüketilenlere oranla daha yüksek diyet posası sağlamaktadır.

Toplumlarda son yıllarda daha çok, saflaştırılmış besinlere yönelme olmuştur. Sebze meyve yerine meyve suları, tam tahıllı ürünler yerine şeker, kepeği  alınmış un ve pirinç gibi işlenmiş ürünerin kullanımı artmıştır. Bu çeşit besinlerin tüketiminin artması günlük diyet posası alımını yetersiz kılmaktadır.

Diyet Posasının Vücuda Etkileri

Diyet posasının enerji değeri düşüktür ve su çekme özelliğinden dolayı mide içeriğinin viskozitesini artırarak mide boşalmasını geciktirir ve tokluk süresini uzatır.

Posalı besinler bağırsaklarda sindirimi kolaylaştırmaktadır. Yapılan araştırmalarla posa içeriği yüksek olan besinlerin tüketildiği toplumlarda serum kolesterol  düzeylerinin ve iskemik kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin daha az olduğu bilinmektedir.

Posa içeriği yüksek olan besinlerin glisemik indeksi düşüktür. Glisemik indeksi düşük olan posalı besinlere tüketmek tip 2 diyabet riskini azaltmakta, tip 1 diyabeti olanlarda ise kan şekeri düzeylerinin daha normal seviyelerde olmasını sağlamaktadır. 

Diyet posasının kolon-rektum kanserini önlemedeki etkisi, kolon bakteri florasını değiştirerek toksik metabolitlerin üretiminin önlenmesi ve dışkı atımını hızlandırarak bu metabolitlerin bağırsak hücreleriyle temas sürelerinin kısaltılmasıyla ilgilidir.

Günlük Posa Tüketimi

Yetişkinler için günlük 25-30 gr posa tüketimi önerilmiştir. Çocuklarda yaşa göre değişkenlik göstermekle beraber, 1-3 yaş için günde 19 g, 4-8 yaş için günde 25 g, 9-13 yaş ve üzeri için günde 25-30 g tüketilmesi önerilmiştir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Yaşam Hastaneleri Web Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Whatsapp Destek