Pandemi Döneminde Çocuklarda Sonbahar Ve Kış Hastalıkları
Özellikle havaların soğumasıyla beraber soğuk algınlığı dediğimiz viral enfeksiyonlara bağlı nezle sıklıkla görülmektedir. Nezlede burun akıntısı ve tıkanıklığı, göz sulanması, öksürük ön plandadır. 38 dereceyi geçmeyen hafif ateş olabilmektedir. Vücutta kırgınlık olabilir, halsizlik ve iştahsızlık eşlik edebilir. Nezlede şikayetlerin süresi kişiden kişiye değişebilmekle beraber genelde ilk 3 gün yoğun görülür. 4. Günden sonra iyileşme evresi başlar. 1. Haftanın sonunda genelde iyileşme gözlenir.
Diğer bir hastalık da influenza dediğimiz mevsimsel griptir. Nezleye göre daha ağır seyreder. Bu hastalıkta ateş, şeffaf renkli burun akıntısı ve burun tıkanıklığı, kas ağrısı, baş ağrısı ve öksürük ön plandadır. Ateş bazen 41 dereceye ulaşabilir ve hastaneye yatma gereksinimi olabilir. Beslenme bozulabilir. Nadiren de olsa akciğere inip zatürre (pnömoni) yapabilir ve solunum sıkıntısına neden olabilir. Özellikle kış aylarında çocuklarda çok sık görülmektedir.
Tonsillit ve farenjitte ise genelde boğaz ağrısı ve ateş sık görülmektedir. Öksürük genelde eşlik eder. Halsizlik, iştahsızlık olabilir. Burun akıntısı ve hapşırık pek görülmez. Sinüzitte ise sarı-yeşil renkli burun akıntısı, geniz akıntısı, ateş ve baş ağrısı sık eşlik eden bulgulardandır. Özellikle geceleri ve sabah uyanınca artan öksürük vardır.
Alerjik rinitte havaların soğumaya başlaması ile beraber görülen sık hastalıklardan biridir. Alerjik rinitte, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma ve akıntı, hapşırık sık görülmektedir. Öksürük eşlik edebilir. Ateş görülmez. Şikayetler 3 aya kadar uzayabilmektedir.
COVID-19’da ise maalesef bu hastalık belirtilerinden herhangi biri görülebilmektedir. COVID-19 çocuklarda erişkinlerine göre daha hafif seyretse de son zamanlarda çocuklarda da yoğun bakım ve hastaneye yatış sıklığı artmaktadır. Çocuklarda eğer eşlik eden başka kalp, akciğer, böbrek hastalığı, alerji hastalığı ya da bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar gibi kronik bir hastalığı varsa daha ağır seyredebilir. Öksürük, ateş, ishal, kusma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, kas ağrısı, iştahsızlık, tat ve koku alma bozukluğu yapabilir. Nadiren de olsa akciğerlere yerleşip zatürre de yapabilir. "'Yine son zamanlarda sıklığı giderek artan ve çocuklarda ciddi problemlere yol açan MİS-C (coronavirüs ile ilişkili çoklu organ tutulumu) hastalığı artmaktadır. MİS-C hastalığı coronavirüs geçiren çocuklarda coronavirüsü geçirdikten bir kaç ay sonra ortaya çıkmaktadır. En önemli bulgusu dirençli ateş, cilt döküntüsü, baş ağrısı kas ağrısı ve karın ağrısıdır. Çocuğunuz coronavirüs geçirdi ise ve bu bulgulardan biri mevcutsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir."
Hastalıklardan korunmanın en iyi yolu; sağlıklı beslenme, iyi uyku, kişisel hijyenle beraber çevresel faktörlerin düzenlenmesidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en iyi yolu sağlıklı ve dengeli beslenmedir. Et, sebze, meyve, yumurta, süt ve süt ürünlerinden dengeli ve yeterli miktarda beslenmek gerekir. İyi uyku vücut direnci için çok önemlidir. 2 yaşından büyük her çocuk elini yıkamayı öğrenebilmektedir. Elini yıkayamayanların ellerini ebeveynler yıkamalıdır. Özellikle en az 20 saniye süren el yıkama, hastalıklardan korunmak için çok önemlidir. Kalabalık ortamlardan da mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.