Sağlık Kütüphanesi / Miyom Nedir?
Miyom Nedir?
Bu makaleyi sesli dinleyin

Miyom Nedir?

Miyomlar, sebebi net olarak bilinmeyen, rahmin kas tabakasında gelişen kitleler olup, üretken yaşlarda her beş kadından birinde, 50 yaş civarındaysa her iki kadından birinde görülür. Bu kitleler genellikle iyi huyludur ve çoğunlukla birden fazla sayıda gelişir. Miyomlar genellikle hayati risk taşımayan bazı problemlere yol açıp tedavi gerektirebilirler. Miyomlar rahimde bulundukları yerlere göre adlandırılırlar. Subseröz; rahim kas tabakasının dış kısmında gelişen, intramural; rahim kas tabakası içinde gelişen, submuköz; rahim iç tabakası altında gelişenlerdir.

Miyomların Sebebi Nedir?

Miyomların neden oluştuğu net olarak bilinmemektedir. Çeşitli genetik ve hormonal faktörlerin miyom oluşumunda rol oynadığı düşünülmektedir. Miyomlarda ailesel yatkınlığın izleniyor olması genetik faktörleri destekler. Miyomların çoğu üreme çağındaki bayanlarda görülür. Miyomların hormon seviyeleri yükseldiğinde (hamilelik gibi) büyüdüğü, hormon seviyeleri düştüğünde ise (menopoza geçiş gibi) küçüldüklerini göstermektedir.

Miyomlar İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Miyom geliştirme olasılığınızda rol oynayabilecek bazı risk faktörleri şunlardır:

Yüksek vücut kitle indeksi yani obezite

Ailede miyom öyküsü

Doğum yapmamış olmak

İlk adetin erken yaşta başlaması

Menopoz yaşının gecikmesi

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyomların sıklıkla hiçbir belirtisi olmayabilir. Görülebilen en sık belirti adetlerde yoğun kanamadır. Görülebilen diğer belirtiler :

Kasıklarda giderek artan ağrı

Karın şişliği, karında kitle hissi

Adetlerde yoğun kanamaya bağlı  kansızlık, halsizlik , yorgunluk  

Kısırlık ( nadiren )

Miyomlar Kansızlığa Neden Olabilir mi?

Miyomlar adet dönemlerinizin çok ağır geçmesine veya adet dönemleri arasında bile kanama yaşamanıza neden olabilir.  Aşırı kanamaya yol açan miyomlar takipte kişide ciddi boyutlara varan kansızlık gelişmesine yol açabilir. Aşırı kanamaya yol açan miyomlarda tedaviye ihtiyaç vardır.

Miyomu Olan Herkeste Belirtiler Aynı mıdır?

Belirtiler miyomun boyutu ve yerleşimine göre değişir.

Subseröz miyom: Belirtisiz olabilir. Büyüdüğünde komşu organlara baskı yaparak ağrı, karın şişliği, kabızlık, sık idrara çıkma gibi şikâyetlere yol açabilir. Rahme ince bir sapla bağlı subseröz miyomlar kendi etrafında dönerek ani ağrıya yol açabilir.

Intramural miyom: Küçük iken belirtisiz olabilir, büyüdüğünde rahim boyutlarını büyüterek karında baskı hissi, karın şişliği, rahim iç duvarına baskı yaparak aşırı kanama ve kansızlık şikayetlerine yol açabilir.

Submuköz miyom: Rahim iç duvarına komşu geliştiği için çok küçük boyutlardayken bile şiddetli kanamalara ve kansızlığa yol açabilir.

Miyomlarının Cerrahi Olarak Çıkarılmadan Önce Ne Kadar Büyük Olması Gerekir?

Bir miyomun cerrahi olarak çıkarılması gerektiği anlamına gelecek kesin bir boyutu yoktur. Doktorunuz sizde meydana gelen belirtilere göre ameliyatın gerekli olup olmadığına karar verecektir. Örneğin büyük bir miyom hastada herhangi bir belirti vermeden görülebildiği gibi, küçük bir bilye büyüklüğündeki miyom rahimde bulunduğu yere göre aşırı kanamaya neden olabilir.

Miyomlar Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Belirtileriniz yoksa miyom tedavisi gerekli olmayabilir. Miyomlarınız yukarıda bahsedilen belirtilerden bir veya birkaçına yol açıyorsa tedavi seçeneklerinizi doktorunuz size açıklayacaktır.

Miyom Tanısı Nasıl Konur?

Miyomlara genel jinekolojik muayene ve ultrason ile kolaylıkla tanı konulabilir.

Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Verilecek tedavi mevcut belirtilere göre yönlendirilir. Aşırı kanaması olan hastalarda öncelikle kanamalar çeşitli hormonlu/hormonsuz ilaç tedavileri ile kontrol altına alınmaya çalışılır, kansızlık varsa tedavi edilir. Miyomu yok edebilecek bir medikal tedavi mevcut değildir. Fakat aşırı kanamalar ilaçla kontrol edilemiyorsa, miyom hızla büyüyorsa, miyomun boyutunun büyük olmasına bağlı karın şişliği, bası semptomları gibi belirtiler varsa cerrahi tedavi gerekir.

Cerrahi Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Miyomun alınması: Hastanın yaşı gençse ve ileride tekrar gebelik düşünebilecekse mümkün olan vakalarda rahim korunarak sadece miyomlar alınır. Bu işlem miyomun rahmin içindeki yerleşimi ve boyutuna bağlı olarak karından açık (laparotomi) ya da kapalı (laparoskopi) yolla veya vajinal yaklaşımla (histeroskopi) yapılabilir. Miyomlar alındıktan sonra hastada yeni miyomların gelişmesi ihtimali olabilir.

Rahmin alınması: Çocuk sayısını tamamlamış, yaşı menapoza yakın ve tedavi gerektiren miyomu olan hastalarda rahim alınabilir.

Miyom embolizasyonu: Anjiyografi yöntemi ile kasık damarlarından girerek miyomu besleyen damarların, damara verilen özel bir madde ile tıkanması sonucunda miyomun beslenmesi bozulur, doku ölümü gerçekleşir ve zamanla miyom küçülür. Lokal anestezi altında ve herhangi bir kesi uygulanmadan yapılan bu yöntem de uygun hastalarda yapıldığında oldukça başarılıdır.

Miyomlar Önlenebilir mi?

Miyom oluşumunu önlemek mümkün değildir. Vücut ağırlığınızı ideal aralıkta tutmaya çalışarak riskinizi azaltabilirsiniz. Düzenli jinekolojik muayeneler yaptırarak miyomunuz varsa tespit edilmesini ve size uygun bir takip planının oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.

Miyomlarım Olsa da Hamile Kalabilir miyim?

Evet, miyomu olan pek çok hasta kolaylıkla gebe kalabilir. Bazı miyomlar yerleşimi ve boyutu nedeniyle gebelik açısından risk teşkil edebilir ve bazı hastalarda miyomun gebelik öncesi alınması tercih edilebilir. Miyomunuz varken gebelik gerçekleşirse doktorunuz süreç boyunca sizi bilgilendirerek takibinizi gerçekleştirecektir. Miyomlar gebelik boyunca aynı boyutta kalabilir, büyüyebilir ve ağrılara yol açabilir. Hamilelik sırasında vücudunuz yüksek düzeyde hormon salgılar. Bu hormonlar hamileliği desteklerken aynı zamanda miyomlarınızın büyümesine de neden olabilirler. Büyük miyomlar hamilelik sırasında aşağıdaki sorunlara neden olabilir:

Fetüsün baş aşağı pozisyona dönememesi nedeniyle sezaryen doğum riski artar.

Miyom doğum kanalını kapatacak yerleşimde ise doğum ilerlemeyebilir.

Doğumdan önce bebek, rahim iç duvarından kısmen ya da tamamen ayrılabilir.

Erken doğum riski artabilir.

Miyom Boyutları Zamanla Değişebilir mi?

Miyomlar uzun yıllar boyunca aynı boyutta kalabilir, fakat üreme hormonlarının daha aktif olduğu üretken yaşlarda yıllar içerisinde miyom boyutları büyüyebilir. Benzer şekilde gebelik sırasında yükselen üreme hormonlarının etkisiyle miyomlar büyüyebilir. Üreme hormonlarının azaldığı menopoz sonrası yıllarda ise miyom boyutları genellikle azalır.  Bu nedenle menopoz sonrası dönemde miyoma bağlı şikayetlerin çoğunda iyileşme görülür.  

Miyomlar Kendiliğinden Kaybolur mu?

Menopozdan sonra bazı kişilerde miyomlar küçülebilir. Bunun nedeni hormonların azalmasıdır. Miyomlar küçüldüğünde belirtileriniz kaybolabilir. Küçük miyomlar herhangi bir belirtiye neden olmuyorlarsa tedaviye ihtiyaç duymayabilirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Yaşam Hastaneleri Web Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Whatsapp Destek