Menopoz tüm kadınlarda ciddi şikayetlere neden oluyor: Yanlış
Doğru: Menopoz sırasında çeşitli sorunlar ortaya çıkar, ancak süreç kadından kadına değişir. Bazı kadınlar menopozdan muzdarip olurken, bazıları rahattır. Bir kadın doğum uzmanı yardımıyla bu dönem daha rahat geçirilebilir.
Menopoz aniden başlar: Yanlış
Doğru: Menopoz, hormonal dalgalanmaların neden olduğu adet düzenindeki bozukluklar nedeniyle son adet döneminden yaklaşık bir ila beş yıl önce hissedilir. Bu dönem menopoz öncesi olarak bilinir. Menopoz son adet dönemidir ve bundan sonraki dönem post-menopoz olarak adlandırılır.
Kadınlar anneleriyle aynı yaşta menopoza girerler: Yanlış
Doğru: Annenin menopoz yaşı, bir kadının menopoza girme yaşını belirleyen faktörlerden yalnızca biridir. Menopozu etkileyen diğer faktörler arasında diyet, sigara ve yaşam tarzı vardır. Başka bir deyişle, anneleri genç yaşta menopoza giren ve bu süreçte sorun yaşayan kadınlar menopozu farklı yaşayabilir.
Menopoz rahmin alınmasıyla gerçekleşir: Yanlış
Doğru: Menopoz, yumurtalık fonksiyonunun sona ermesi ile ortaya çıkar. Rahmi alınan ve yumurtalıkları kalan kadınlar adet görmezler, ancak yumurtalık fonksiyonları devam ettiği sürece menopozun neden olduğu sıkıntı verici durumlarla karşılaşmazlar.
Geç menopoz sağlıklıdır. Bu nedenle geç menopoza giren kadınlar daha uzun yaşar: Yanlış
Doğru: 45 ila 55 yaşları arasında menopoza girmek sağlıklı kabul edilir. Geç menopoza giren kişiler daha genç görünürler ancak daha uzun yaşamazlar. Ayrıca, kadınlık hormonu östrojene normalden daha uzun süre maruz kalmak bazı kanserlerin riskini artırabilir.
Doğum kontrol yöntemleri erken menopoza neden olur: Yanlış
Doğru: Yaygın inanışın aksine, spiral doğum kontrolü, doğum kontrol hapı ve üreme çağında tüp ligasyonu gibi doğum kontrol yöntemleri menopoz zamanlamasında değişikliklere neden olmaz.
Menopoz kilo alımına neden olur: Yanlış
Doğru: Menopoz döneminde yağlanma artar çünkü yaşlandıkça kas-yağ oranı yağ lehine değişir. Menopoz döneminde egzersiz eksikliği, kötü beslenme ve yüksek kalorili gıdalara yönelme insülin direncini bozabilir ve kilo alımına yol açabilir. Ancak bu faktörler menopoza giren tüm kadınların kilo alacağı anlamına gelmez. Düzenli spor yapan, sağlıklı beslenen ve aktif bir yaşam tarzı sürdüren kadınlar menopoz öncesi kilolarını koruyabilir ve hatta kilo verebilirler.
Cinsel yaşam menopozla birlikte sona erer: Yanlış
Doğru: Menopoz döneminde östrojen eksikliğine bağlı olarak vajinal kuruluk oluşabilir. Bu durum cinsel ilişki sırasında sorunlara neden olabilir ancak bu sorunun da çözümleri vardır. Hamilelik riskini ortadan kalkınca kadınlar cinsel ilişki sırasında kendilerini daha rahat hissedebilirler.
Menopoz tedavi veya destek gerektirmeyen bir süreçtir: Yanlış
Doğru: Menopoz dönemini herhangi bir sorun yaşamadan rahat bir şekilde geçiren kadınların destek veya tedaviye ihtiyacı olmayabilir. Ancak ateş basması, sıkıntı, uykusuzluk ve depresyon gibi sorunlarla menopoza giren kadınların hormonal veya hormonal olmayan tedavi yoluyla desteğe ihtiyacı olabilir.
Menopoz döneminde hormon tedavisi kanser riskini artırır: Yanlış
Doğru: Sanılanın aksine, hormon replasman tedavisi doğru zamanda ve doğru dozda verildiği takdirde menopoz döneminde kanser riskini artırmaz. Aksine, hormon replasman tedavisi alan kadınlarda daha az kolon ve rahim kanseri bildirilmiştir. Meme kanseri riskindeki artış, düzenli mamografi ve meme ultrasonu takibi ile en aza indirilebilir. Hormon replasman tedavisi rahat bir menopoz geçirilmesini sağlar, kalp hastalıklarından ölüm ve kemik kaybına bağlı hastalıkların gelişme riskini azaltır. Ancak tedavi menopozun ilk birkaç yılında verilmeli, uygun dozlarda devam edilmeli ve yakın takip altında 4-5 yılı geçmemelidir.