Akşam yemeği ile kahvaltı arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre vardır ve bu süreçte vücut bütün besin ögelerini kullanmıştır. Vücut için kan şekerinin istenilen düzeylerde olması gerekir. Kahvaltı yapılmadan güne başlandığında kan şekeri düşer ve sonrasında baş ağrısı, dikkat eksikliği, algı problemleri görülebilir. Kahvaltının altın öğün olmasının sebebi kahvaltı ile güne daha dinç başlanabilmesidir. Kahvaltı yapmayan yetişkinlerde iş performansında düşüş görülmekle beraber kahvaltı yapmayan çocuklarda ise çalışma ve öğrenme yeteneği düşmekte, okul başarısında azalma olmaktadır.
Kahvaltida Tüketilmesi Gereken Besinler
- Süt, yumurta, peynir gibi besinler protein yönünden zengin besinlerdir ve özel bir duruma bağlı kısıtlama olmadığı sürece her gün kahvaltıda tüketilmesi gerekmektedir.
- Vitaminler ve minerallerden zengin olan mandalina, portakal, maydanoz, havuç, domates, salatalık gibi sebzeler de kahvaltıda yer almalıdır, ayrıca bu besinler kahvaltıda yer alan diğer besinlerin vücuttaki biyoyararlanımını artırarak beslenme kalitesini iyileştirmektedir.
- Doymamış yağ kaynakları olan zeytin, çiğ badem, çiğ fındık, çiğ ceviz gibi yağlı tohumların kahvaltıda olması hem sindirim kolaylığı sağlamakta, hem de LDL kolesterol seviyelerinde düşme, HDL kolesterol seviyelerinde artış sağlamaktadır.
- Diyabet gibi şeker kısıtlaması gerektiren durumlar yoksa pekmez, bal gibi doğal şekerli besinler tüketilebilir.
- Ekmek tüketiminde tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir.
- Kahvaltıda tüketilen siyah çay besinlerde bulunan başta demir olmak üzere bazı minerallerin emilimini engellemektedir. Bu sebeple kahvaltı ve çay tüketimi arasında en az 45 dakika süre bulunmalıdır. Kahvaltıda ıhlamur, kuşburnu, süt ve taze sıkılmış meyve suları gibi içeceklerin tüketilmesi daha sağlıklıdır.
Örnek Kahvaltı 1
Süt
Haşlanmış yumurta (Demirden yararlanmak için 8 dakikadan fazla haşlanmaması gerekir)
Peynir
Zeytin
Badem/ceviz/fındık
Domates, salatalık, bol yeşillik
Tam buğday ekmeği
Örnek Kahvaltı 2
Taze sıkılmış portakal suyu
Tam buğday ekmeğine tost
Bol yeşillik
Zeytin
Örnek Kahvaltı 3
Süt
Yulaf ezmesi
Kuru meyve
Badem/ceviz/fındık
Örnek Kahvaltı 4
Ihlamur çayı
Menemen
Tahin-pekmez
Zeytin
Domates, salatalık, bol yeşillik