Zatürrenin Belirtileri Nelerdir?
Halk arasında Zatürre olarak bilinen tıbbi adı Pnömoni olan hastalık, akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Zatürre ülkemizde ölümlerde beşinci, enfeksiyon hastalıklarına bağlı ölümlerde ise birinci sıradadır.
Zatürrenin Belirtileri Nelerdir?
Ateş, üşüme-titreme, öksrürük, balgam, göğüs ağrısı ve yan ağrısı zatürrede gördüğümüz en sık belirtilerdir. Bazen de hafif bir kuru öksürükle beraber kas-eklem ağrıları, iştahsızlık gibi daha sinsi bulgularla görülebilir. Belirtilen şikayetleri olan hastaların vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekmektedir. Zira zatürrenin erken teşhis edilmesi ve bir an önce tedaviye başlanması ölüm riskini azaltır.
Zatürrenin Teşhisi
Zatürre teşhisi muayene sonrası uygun kan tetkikleri yapılması ve akciğer röntgeni çekilmesi ile konulur. Bazı durumlarda kesin teşhis ve/veya ayırıcı tanı için akciğer tomografisi çektirmek gerekebilir. Yine zatürreye sebep olan mikrobu saptamak için balgam kültürü tetkiki yapılması da gerekebilir.
Zatürre Bulaşıcı mıdır?
Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi zatürre de bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle zatürre açısından risk grubunda olanların zatürresi olan hastalardan uzak durması doğru olacaktır.
Zatürreye Yakalanmayı Kolaylaştıran Risk Faktörleri Nelerdir?
İleri yaşta (65 yaş ve üzeri) olanlar, KOAH, bronşektazi, akciğer kanseri, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı, sinir sistemi hastalıkları, bağışıklık sistemi hastalıkları (AIDS, kan ve lenf bezi kanserleri), alkolizm gibi kronik hastalıkları olanlar, sigara kullananlar, geçirilmiş uzun ve ağır ameliyat öyküsü olanlar, doğuştan bağışıklık yetmezliği olan bebekler zatürre açısından diğer kişilere göre daha çok risk altındadır.
Zatürreden Nasıl Korunmalıyız?
Zatürreden korunmanın birinci yolu hastalığı kolaylaştıran etkenleri düzeltmektir. Bu amaçla kronik hastalıkların uygun şekilde tedavi edilmesi önemlidir. Ayrıca yeterli ve dengeli beslenme, stresten uzak durma, hasta olan kişilerden uzak durma ve hijyen, hastalıktan korunmak için dikkat etmemiz gereken diğer durumlardır. Ayrıca risk grubunda olan kişilere zatürre aşısı yaptırmalarını önermekteyiz.
Zatürre (Pnömokok) Aşısı
Bu aşı dünyada en sık zatürre yapan mikroba (Streptococcus pneumoniae) karşı hazırlanmış bir aşıdır. Aşı kas içine yapılır. Erişkin hastada aşı çeşidine göre ömür boyu bir kez veya beş yılda bir tekrar edilecek şekilde yapılır.
Kimlere Zatürre (Pnömokok) Aşısı Önerilmektedir?
İleri yaşta (65 yaş ve üzeri) olanlara, Kronik hastalıkları olanlara (KOAH, bronşektazi, akciğer kanseri, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı, sinir sistemi hastalıkları, bağışıklık sistemi hastalıkları (AIDS, kan ve lenf bezi kanserleri), alkolizm, diğer kanser türleri) zatürre (pnömokok) aşısı önerilmektedir.
Ateşli bir hastalık geçirirken veya zatürre geçirirken aşı yapılmaz.
Zatürre (Pnömoni) Tedavisi
Zatürre tedavisi hastanın durumuna ve hastalığın ağırlığına göre evde veya hastanede yapılabilir. Tedaviye zamanında ve erken başlandığında sonuçlar yüz güldürücüdür. Ancak tanı ve tedavisi geciken ağır hastalarda ölüm riski artmaktadır.