Yaz Mevsiminde Göz Sağlığına Dikkat!
Yazın gözlerde en fazla alerjik konjonktivit oluşuyor
Havuz kullanımlarında en sık karşılaşılan göz enfeksiyonu konjonktivittir. Bu enfeksiyon, viral (çeşitli virüslerle) veya bakteriyel (çeşitli bakterilerle) olabilir. Gözde kızarma, sulanma, yanma ve çapaklanma ile seyredebilir. Viral enfeksiyonlar genellikle hafif klinik şikayetlere neden olurken, 3-4 gün gibi bir sürede kendiliğinden kaybolabilir. Fakat kişinin vücut direnci düşükse tablo ağırlaşabilir ve enfeksiyon haftalarca sürebilir. Bakteriyel olanlar ise daha ciddi bir tablo oluşturur. Viral ve alerjik konjonktivitlerin tedavisinde kortizonlu damlalar çok etkilidir ve hızla düzelme sağlar. Fakat bu damlaların uzun süre kullanılması katarakt ve glokom gibi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Açık havuzlar, çevresel faktörler nedeniyle bakteri riski taşıyabiliyor
Günümüz yaz tatillerinin olmazsa olmazı haline gelen havuzların büyük bir çoğunluğu kimyasal yöntemlerle (klor) dezenfekte edilse de, havuzu kullanan kişi sayısı ve öağaçlardan dökülen kuru yapraklar ve haşeratlar toz ve bakteri riski taşımaktadır.
Suda bulunan kimyasallar göz alerjilerini tetikleyebiliyor
Enfeksiyon dışında suda bulunan kimyasallar da gözlerde alerji yapabiliyor. Özellikle havuz suyunu dezenfekte etmek amacıyla kullanılan kimyasallar, gözlerde hassasiyet yaşanmasına sebep olabiliyor. Bu durumdan korunmak için yüzücü gözlüğü kullanılmalı, havuz kullanımı sonrası alerjik bir belirti yaşanırsa bir göz hekimine başvurulmalıdır.
Havuz ve deniz kadar güneş ışınları da gözleri etkiliyor
Yaz aylarında göz sağlığını tehdit eden diğer etkenler arasında katarakt ve sarı nokta hastalığı yer alıyor. Özellikle yazın daha yoğun olan güneş ışınları, gözde katarakt ve sarı nokta hastalığı oluşumunu etkilemektedir. Çünkü göze gelen güneş ışınları göz merceğinin ve gözün arka kısmındaki görme merkezi olan sarı noktanın yapısını bozarak görmeyi olumsuz yönde etkileyebiliyor. Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak ise, göz çevresindeki ciltte kanserlere ve göz yüzeyini örten dokuda değişikliklerin yaşanmasına yol açabiliyor.
Güneş gözlüğü kullanımı önemsenmelidir!
Yaz aylarında dünyaya ulaşan ultraviyole ışınlarının artış göstermesi sebebiyle gözleri güneşin zararlı etkilerinden korumak gerekiyor. Bunun için de güneş ışınlarının en dik geldiği zamanlarda dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir. Eğer dışarı çıkılması mecburi ise ultraviyole filtreli güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Güneş gözlüğü kullanmayan ve güneş ışığına doğrudan maruz kalan kişilerde kuruluk, batma, sulanma, ışıktan aşırı rahatsız olma gibi şikayetler görülebilir. Ayrıca güneş ışınlarına direkt maruz kalan ve güneş gözlüğü kullanmayan tatilcilerde, gözün camsı tabakasına (kornea) et yürümesi gibi önemli göz problemleri oluşabilir.
Güneş gözlüğü seçiminde blokaj derecesi dikkate alınmalıdır!
Güneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gereken özellik gözlüğün şekli ya da renginden çok camlarının ultraviyole ışınlarına karşı uyguladığı blokaj derecesi olmalıdır. Güneş gözlüğü seçerken camlarının en az %90 oranında UV blokajı yapabiliyor olması önemlidir.
Asla piyasa malı gözlük satın alınmamalıdır!
Hediyelik eşya dükkanları ya da sokak tezgahlarında satılan kalitesiz gözlükler göz sağlığında kalıcı problemlere neden olabiliyor. Çünkü kalitesiz gözlüklerin camları, UV ışınlarını engellemediği gibi bu ışınların göze daha etkili gelmesine yol açıyor.
Numaralı gözlük kullananlar dikkat!
Günlük hayatta numaralı gözlük kullananlar, yaz aylarında gözlerini koruyabilmek için yine numaralı güneş gözlükleri tercih etmelidir. Optik cam takılacak güneş gözlükleri bombeli bir modele sahip olmamalı, düz ve köşeli alternatifler göz önünde bulundurulmalıdır.
Havuz veya deniz kullanımlarında kontakt lensler çıkarılmalı!
Yaz tatillerinde kontakt lens kullanımına ara verilmesi önerilmiyor fakat lenslerle de havuz veya denize kesinlikle girilmemesi gerekiyor. Su yoluyla göze mikrop bulaşması halinde, konjonktivit ve keratit gibi iltihaplanmalar görülebilmektedir.
Göz makyajı ile güneşte fazla kalınmamalı!
Göze uygulanan far, göz kalemi, rimel gibi kozmetik malzemeler aşırı sıcak ve terleme nedeniyle gün içerisinde akabiliyor. Göz içine kaçan bu malzemeler ise gözyaşı salgısını sağlayan bezlerin tıkanmasına ve ardından çeşitli enfeksiyonların oluşmasına yol açabiliyor. Bu nedenle göz makyajı ile mümkün olduğunca güneşte fazla kalınmamalı ve yatmadan önce göz makyajının mutlaka temizlenmesine özen gösterilmelidir.
Gözleri havuz suyu etkisinden korumak için bu ipuçlarına dikkat
Vücudun baş ve yüz kısmının havuz suyuna sokulması durumunda;
Mutlaka gözü iyi çevreleyen bir yüzücü gözlüğü kullanılmalıdır.
Kontakt lensler havuza girildiği zaman çıkarılmalıdır.
Göz kuruluğunu önlemek için suni gözyaşı kullanılmalıdır.
Havuzdan çıktıktan sonra yüz ve gözler bol su ile yıkanmalıdır.
Enfeksiyonu olanlar mümkünse havuza girmemelidir.
Göz alerjisinin yoğun yaşandığı dönemde ise güneş ışınlarından korunmaya özen gösterilmeli ve mümkün olduğunca havuzdan uzak durulmalıdır.
Kalabalık tarafından kullanılan havuzlarda özellikle hijyen şartlarına uyulup uyulmadığına ve havuzun bakımlarının günlük olarak yapıldığına dikkat edilmelidir.
Havuz kullananlar, suya girmeden önce mutlaka duş almalıdır.
Havuza giriş öncesinde ise ayaklar için dezenfeksiyon havuzu olmalıdır.