Stres Felç Nedeni Olabilir
İşteyken stresinizi nasıl atacağınıza dair uzman ipuçları
İş Yerinde Stresli misiniz? İnme Riskiniz Daha Yüksek Olabilir!
İşten kaynaklanan stresin, özellikle yüksek tansiyon ve kalp hastalığı olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskinizde artışa neden olduğu bilinmektedir.
Özellikle stresin felce neden olup olmadığını merak ettiyseniz, cevap ne yazık ki evet.
Nörolog Güllü Makbule AKCAN, "Stresin inme için bir risk faktörü (özellikle de işinizle ilgili stres) olduğunu kanıtlayan araştırmalar var" diyor. "Artık birçok çalışma, iş stresini yetişkinlerde artan inme riskine bağlamaktadır."
Stres nasıl felce neden olabilir?
Stresli olduğunuzda vücudunuzda tam olarak ne olacağı, pek çok faktöre bağlıdır. Stres, felce neden olan farklı rahatsızlıkları tetikleyebilir.
Akcan, "Genellikle stres, diğer faktörlerle birleştiğinde hastalıkların tetiklenmesine yol açar" diyor.
"Stres inflamasyona ve hipertansiyona neden olabildiği gibi felç veya kalp krizine yol açabilir."
İş yerindeki stres hakkında araştırmalar ne gösteriyor?
Artan psikososyal sıkıntı seviyeleri (iş yerindeki baskı) yetişkinlerde hem ölümcül hem de ölümcül olmayan felç riskiyle ilişkilidir.
Çin'de yapılan bir çalışmada araştırmacılar 138.782 katılımcıyla yapılan altı çalışmanın verilerini derledi. Neurology dergisinde yer alan çalışma, stresin gerçekten felce neden olabildiğini, sağlığınıza zararlı olduğunu ve ciddiye alınması gerektiğini gösteriyor.
2010 yılında yapılan bir araştırma, belirli inme türlerinin %90'ıyla ilişkili 10 risk faktörünü tanımladı. İşle ilgili stresler bunların çoğunu tetikleyebilir düzeyde; özellikle depresyon, hipertansiyon, yetersiz beslenme, sigara içme, hareketsizlik ve alkol kullanımı.
İş yerinde stresi azaltmak için ipuçları
Birçoğumuz için işteki stres kaçınılmazdır, ancak zihniniz ve bedeniniz üzerindeki baskıyı azaltmak için kullanabileceğiniz basit çözümler de var.
Akcan: "Gerginliği bir derece azaltmak için işteyken adımlar atabilirsiniz."
İşte ve evde stresi atmanın bazı basit yolları:
Örneğin;
- Beyne oksijen sağlamak ve fiziksel gücünüzü artırmak için derin nefes alın, meditasyon yapın veya yoga yapmayı deneyin.
- Ruh halinizi iyileştirmek için sakinleştirici müzikler dinleyin.
- İş günü içinde birkaç kez kalkın ve hareket edin veya iş gününüzden önce veya sonra yapabileceğiniz bir egzersiz programı oluşturun.
- Alkol tüketiminizi sınırlayın.
- Sağlıklı bir öğle yemeği yemek, iş sonrası akşam yemeği pişirmek için zaman ayırın.
- Çalışma alanınızı bitkiler ve yumuşak renkli objelerle süsleyin.
Her seferinde tek bir göreve odaklanın ve görevleri bitirdiğinizde bunun farkına varın çünkü bitmeyen işler genellikle stres seviyenizde artışa neden olabilir.
Akcan: "En önemlisi arada bir uzaklaşmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek ve her gün bir fiziksel aktivite yapmak" diyor. "İşiniz çok stresliyse, tansiyonunuzu düzenli kontrol ettirin ve stresiniz yönetilemez hale gelirse lütfen doktorunuza görünün."