Sigaranın Vücudumuzdaki Etkileri ve Sigara Bağımlılığından Kurtulma Önerileri!
Sigaranın Vücudumuz ve Kas gelişimimiz üzerindeki etkileri;
Dış görünüşümüzün dışa vurumumuz olduğuna inandığımız ve fiziksel görünümümüze özen gösterdiğimiz bir dönemdeyiz. Fiziksel dış görünümümüzü geliştirmek için fiziksel aktiviteler yapıyor ve buna uygun beslenme programlarına uyum sağlamaya çalışıyoruz. Vücut geliştirme sporu adı verilen ve dış görünüşümüzü değiştirme çabaları içinde yaptığımız fiziksel aktiviteler sırasında sağlıklı besleniyor ve sağlığımıza da olumlu kazanımlar sağlıyoruz.
Peki tüm bunları yaparken SİGARA içiyorsak, bütün bu sağlık ve güzellik kazanımlarımızı nasıl baltalıyoruz? O halde biraz konunun bu oluşturan kısmına değinelim. Sigara ve tütün ürünleri içmek sağlığa zararlıdır ama neden? Vücudumuzda dolaşan kan damarları organlara ve vücudun her bir milimetrekaresine dakikada en az 60-80 kez besin ve oksijen taşırlar. İçilen tütün dumanı ile kirlenmiş olan kan, bu kirliliği yine dakikada 60-80 kez vücudumuzun her köşesine sigara içilen yıllar boyunca ulaştırmaya devam eder. Böylece her organ ve her hücre tütün dumanında yer alan binlerce zehirli madde tarafından tıpkı bir kül tablası gibi kirletilir. Sigara dumanında 4500-5000 civarında kimyasal madde vardır, kanserojen olduğu bilinen en az 40 madde içerir. 1 paket sigaranın radyasyon içeriği günlük 2 adet akciğer grafisi çektirmek ile eş röntgen ışınına eştir. Tütün kendi etkisi ile ani kalp atış hızı artışına ve yüksek tansiyona sebep olmaktır. Aktif sigara dumanı kadar pasif sigara dumanı da asbest, radon ve besin zehirlenmesi ile aynı değerde kategorilendirilmektedir. Bütün bu haline karşın sigara ve tütün ürünlerinin zararları gereğince önemsenmemekte ve bu konuda yürütülen bilgilendirme çabaları ve kampanyaları da istenen sonucu vermemektedir.
Sigaranın Vücut Geliştirme Üzerine Etkileri
İyi planlanmış bir antreman programı aylar içinde fiziksel görünümünüzü etkili bir şekilde değiştirmeye yeterli olacaktır. Böyle bir programa başlamak da sigarayı bırakma konusunda motive edici olabilecektir. Sigara içen ve içmeyen kişilerin performanslarında belirgin farklar olacaktır. Sigaranın içindeki tütün maddesinin yanması ile ortaya çıkan‘’KARBONMONOKSİT’’ gazı, karbondioksit gazının tek oksijen eksik halidir. Karbonmonoksit gazı, kanda oksijen taşıyan proteinin oksijenini dokulara serbestçe bırakmasını kalıcı olarak engeller ve dokularda oksijen eksikliği başlar. Oksijen ile çalışan kaslarımızın oksijen ihtiyacı egzersizler sırasında çok ciddi şekilde artar. Oksijensiz kalan kaslarda ‘’Laktik Asit’’ birikimi başlar ve bu da ciddi kas ağrılarına ve kramplarına yol açar. Oksijen kapasitesi yetmezliği sonucunda istenen performansa ulaşım zamanı uzar. Kandan dokuya geçebilen ‘’OKSİJEN’’ miktarının azalması akciğer kapasitesi üzerine ek yük binmesine neden olur. Karbondioksit ve oksijen değişim mekanizmalarındaki zorlanmalar, doğal bir iş olan solunumu zorlaştırır ve bu da kalp üzerinde ek yük oluşmasına neden olur. Ağır setlerle giden squat egzersizleri ya da ağırlık antrenmanlarında kişinin kalp akciğer ve kas yapısının sigara içmeyen kişilere göre daha çok zorlanması ile sonuçlanan bu durum, ilerleyen zamanlarda kalp, akciğer ve kas sistemi üzerine olumsuz durumlara sebebiyet vererek hastalıklara yol açabilecektir. Oksijen emiliminin azalması, bağırsaklardan besin maddelerinin emiliminde de azalmaya yol açar. İyi bir fiziğe ulaşmak için yapılan güçlü bir antrenman yükünün karşılanması zorlanırken, kas hücrelerinin büyümesini engeller ve kas liflerinin gerekli şekilde güçlenmesini engeller.
Sigara içmek; performans kaybına neden olarak vücut geliştirme egzersizlerinin etkinliğinde azalmaya neden olur. Fitness seviyesini düşürür. Uzun süre antrenman yapılmasına engel olur.
Sigara içmek; akciğer kapasitesini zayıflattığı için vücut geliştirme konusunda önemli olan son tekrarları yapabilmenizi zorlaştırır. Akciğerlerin çalışmasını gerileteceği ve zorlaştıracağı için antrenman anında en çok ihtiyaç duyulan nefesin yetmezliğine yol açarak nefes nefese kalmanıza neden olabilir
Sigara içmek; solunum yollarında daha çok sekresyona neden olacağı için hava yollarının balgam ile tıkanmasına yol açıp solunumu zorlaştırabilir.
Sigara içmek; kalp atış hızını %30 oranında artıracağı için kalbin iş yükünü de belirgin olarak artırır ve erken dönemde yorgunluğa neden olabilir.
Sigara içmek; kaslarınıza daha az oksijen taşınmasına ve taşınan oksijenin kaslara daha az geçmesine neden olur. Enerji sisteminin en önemli elemanı olan oksijenin eksikliği ise belirgin düzeyde performans azalmasına neden olacaktır. Vücuda oksijen alımı ve vücutta taşınmasına engel olan her şey enerji üretimine zarar verecektir. Bu durum da atletik performansınızın zarar görmesi ile sonuçlanabilir.
Kasların Sigaradan Etkilenme Sebepleri?
Sigaranın içinde yanan tütünün sebep olduğu ‘’Karbonmonoksit’’ oksijenin yerini alır ve oksijene o kadar sıkı tutunur ki, kas hücrelerine ulaşıldığı zaman kan içerisindeki oksijen karbonmonoksit tarafından serbest bırakılmaz ve dokuya kadar gelen oksijen serbestleşemeden kas hücresinden uzaklaştırılır ve kullanılmadan geri akciğere götürülür. Bu da kas hacmini artırmak için yapılan antrenman sırasında zorlanmanız anlamına gelebilir.
Sigara içmek, kas hacminin azalmasına neden olabilir.
Sigaradan Nasıl Kurtulabilirsiniz?
ÖNCELİKLE; bir tarih belirlenmelidir. Tarih sizi motive edecek ve zihinsel olarak hazırlanmanızı sağlayacaktır. Bu tarih sigarayı bırakmayı başarma günü olarak düşünülerek motive olunabilinir.
Belirlediğiniz tarihi arkadaşlarınızla da paylaşın.
Kendinize, size sigara bırakma yolculuğunda eşlik edecek yol arkadaşları belirleyin.
Ne zaman ve neden sigara içtiğinizi belirleyin, sigarayı hatırlatan davranışların bir listesini oluşturun.
Sigara içmeyi hatırlatan bu davranış tekrarları, gün içinde sizin sigarayı otomatik olarak yakmanıza neden olan “Şartlı Refleksler’’inizdir.
Unutmayın; bu davranışlarınızı farketmek, bu davranışları değiştirmek için gereken adımı atmanıza yardımcıdır.
Sigara içme rutinleriniz değiştirin. Bu eylem, beyninizde bir duraklama ve şaşırma oluşturur ki bu da bir şeylerin değişmeye başladığını anlamanız için gereken bilinç değişikliğine açık hale gelmenizi sağlar. Mesela rutin olarak kullanmadığınız elinizle sigara için, her nefesin farkına varmaya çalışın, alışık olmadığınız ortam ve kötü koşullarda sigara yakın, en düşünmeden yakmaya alışkın olduğunuz zamanlarda kendinizi tutup bir müddet sonra boş bir duvara karşı yarım söndüreceğiniz bir sigara içimi ile beyninize kısa süreli şoklar yaşatın.
Sigara içme mekan ve zamanlarınızı değiştirin,
Sigaranızı değiştirerek ağız tadınızı farklılaştırabilirsiniz.
Sigara içmek istediğiniz zaman biraz bekleyin ve erteleyin. Bu sürede çıkıp bir beş dakika yürüyün, oda değiştirip geri gelin, sakız çiğneyin, diş fırçalayın, soğuk su için sigara hatırlatan davranış ve yiyeceklerden bir müddet uzak durun.
Sigara içmek konusunda zihninizde oluşan kalıpların farkına varıp bir listesini çıkarın. Onları inceleyin. Göreceksiniz ki sigara gibi bir zehir maddesine ne kadar çok olumlu sıfat ve anlam yüklemişsiniz. Onun bir arkadaş olduğunu, bir sırdaş olduğunu, yalnızlık giderici olduğunu, eski bir dost olduğunu, vb. Ama unutmayın sigaraya yüklediğiniz anlam ve sıfatların gerçekliği sadece size bağlıdır ve gerçeklikle hiç ilgisi yoktur.
Önce sigaraya yüklediğiniz anlamlarınızı ve düşüncelerinizi nasıl ifade ettiğinize odaklanıp önce onların düzelmesine uğraşın. Unutmayın, ağzımızdan çıkan sözlerin hükmünün altına giriyoruz. Mesela, sigaranın bir dost değil zehir olduğundan bahsetmeye başlayın.
İkinci Aşama
Bütün sigara paketlerinizden kurtulun, başkasına da vermeyin, imha edin; çünkü artık biliyorsunuz ki her sigara tanesi bir zehirdir; kendinizi de başkasına da zehirlemeye hakkınız yoktur.
Sigara içmediğiniz her günün sonunda kendinizi tebrik edin; çünkü hayatınızın bundan sonraki sürecinde kendinize yatırım yapmaya başladınız.
Sigarayı bırakmaya karar verdiğiniz zaman kendinize neden sigarayı bırakmanız gerektiğine dair notlar hazırlayın ve ulaşabileceğiniz bir yerde tutun. Direnciniz düştüğü zaman açıp okuyarak kendi kendinize yardım tekniğini kullanın.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Sabırlı olun, unutmayın bu sıkıntılı süreç eninde sonunda geçecektir ve sonrasında sizi daha sağlıklı günler bekliyor.
Egzersizlerinize hız verin. Daha sağlıklı ve güçlü olacaksınız.
Kendinize hazırladığınız motivasyon notlarını okuyun.
Sizi meşgul edecek yeni uğraşlar kazanmaya odaklanın.
En Önemlisi
Sigara bırakma konusunda size yardım edecek bir uzman görüşü almak için doktorunuza başvurmaktan çekinmeyin. Sigara içme ve bırakma dönemlerinin her devresinde size yardım edecek uzman desteği sizin işinizi daha kolaylaştıracağı gibi profesyonel bir yardımla daha sağlıklı bir süreç yaşamanızı da sağlayacaktır.
Daha FİT ve GÜZEL görünen sağlıklı vücutlara ulaşabilmek için sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmanızı diliyoruz.
Yardım etmeye hazırız. Yapabilirsiniz.