Sağlık Kütüphanesi / Sara (Epilepsi) Nedir?
Sara (Epilepsi) Nedir?
Bu makaleyi sesli dinleyin

Sara (Epilepsi) Nedir?

Epilepsi, halk arasında sara hastalığı olarak bilinir. Beyindeki sinir hücrelerindeki anormal bir elektriksel aktivite sonucu hastada geçici bilinç değişiklikleri, vücutta yaygın kasılma, idrar kaçırma, ağızdan köpük/tükürük/salya gelmesi, çenede kilitlenme, gözlerde zorlu ve sabit bakış gibi nörolojik belirtilerin görüldüğü nöbetler şeklinde ortaya çıkar. Bazen de hastanın sadece boş baktığı, kısa süreli dalarak cevap vermediği veya daha farklı nörolojik belirtilerle ortaya çıkabilen epizodik atakları olan kronik bir hastalıktır.

Epilepsinin Nedenleri Nelerdir?

Sinir sistemini ya da metabolizmayı etkileyen birçok durum epilepsi hastalığının sebepleri arasındadır. Ancak bazı durumlarda herhangi bir neden saptanamayadabilir. Felç atakları, beyin kanamaları, beyin damar tıkanıklıkları ve beyinde tümöral veya yapısal oluşumlar epilepsi nöbetleri için risk oluşturabilir. Kan tuzunun ve şekerinin düşmesi ya da yükselmesi, karaciğer ve böbrek yetmezliğine bağlı vücutta bazı kimyasalların artması, idrar yolu enfeksiyonu gibi enfeksiyon durumları da epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir.

Bunama hastalarında beyin hacminin küçülmesi ve kimyasal yapısının değişmesiyle ilişkili olarak bunamanın ilerleyen dönemlerinde epilepsi nöbetleri görülebilir. Ayrıca epilepsi genetik sebeplerle de ortaya çıkabilmektedir.

Çocukluk yaş grubu epilepsi hastalarında ise hem nöbet tipleri hem de sebepleri erişkinlere göre farklılık gösterdiğinden durum bir çocuk nöroloji uzman tarafından ele alınmalıdır.

Epilepsi Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Epilepsi tanısı için öncelikle hastanın nöbet şeklini tanımlamak gerekmektedir. Bu da en iyi hastayı ve nöbeti gören kişiyi dinleyerek ortaya konulur. Hatta günümüz teknolojisi ile hasta yakını elindeki telefonla nöbeti videoya çekerek tanı koyma sürecini kolaylaştırmaktadır. Bu aşamadan sonra hastanın standart EEG çekimi, “epilepsi protokolünde” beyin MR görüntülemesi ve ayrıntılı kan tahlilleri yapılır. Çıkan sonuçlar neticesinde tanı konularak tedavi protokolü düzenlenmektedir. Tetkik sonuçlarında herhangi bir anormallik bulunmasa bile sadece klinik bulgularla da tanı konulmaktadır.

Epilepsi Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Epilepsi tedavisi geçmişe nazaran günümüzde oldukça ulaşılabilir hale gelmiştir. Genellikle ağızdan alınan “hap” şeklinde tedaviler uygulanmaktadır. Bazı ilaçlar günde bir, bazı ilaçlar günde iki kez alınmaktadır. Hastalık genellikle tek ilaçla kontrol altına alınabildiği gibi, alınamadığı durumlarda ek tedavi olarak ikinci, üçüncü gerekirse dördüncü ilaç da eklenebilir. Komplike ve dirençli epilepsiler için cerrahi yöntemler de tercih edilmektedir.

Epilepsi Hastaları Günlük Hayatlarında Nelere Dikkat Etmelidir?

Hastalar hayat rutinlerini bozmamaya dikkat etmelidir. Hergün aynı saatte kalkmalı, aynı saatlerde yatmaya çalışmalı, aç ve susuz kalmamalı, aşırı ışık ve ses uyaranlardan, aşırı fiziki aktividen ve stresten uzak durmalı, fark ettikleri tetikleyiciler varsa bunlardan kaçınmalı, ilaç dozlarını genelde aynı saatlerde almaya çalışmalı ve kesinlikle ilaç dozlarını atlamamalıdırlar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Yaşam Hastaneleri Web Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.