Sağlık Kütüphanesi / Meme Reddi
Meme Reddi
Bu makaleyi sesli dinleyin

Doğum yaptıktan sonra yeni doğan bebeğinizi beslemenin en doğal yolu emzirmektir. Bu seçenek mümkün olduğunca bebeğinizin yaşamının en azından ilk altı ayı için önerilir. Emzirmenin, antikorları bebeğinize aktararak bebeğinizdeki enfeksiyonları azaltmak ve ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmak da dahil olmak üzere birçok faydası vardır.

Emzirme Nedir?

Emzirmek bebeğinizi beslemenin doğal bir yoludur. Bebeğinizi beslemenin bu yönteminde, ağzını göğsünüze tutar ve emme hareketi yoluyla vücudunuzun ürettiği sütü içmesini sağlarsınız. Bebeğiniz muhtemelen doğduktan kısa bir süre sonra, genellikle ilk birkaç saat içinde emmeye başlayacaktır. İlk başta sütünüz kolostrum adı verilen bir maddeden oluşacaktır. Bu, bebeğinizin su ihtiyacını da gideren, protein açısından zengin, genellikle koyu bir sıvıdır. Yenidoğan bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korumaya da yardımcı olan antikorlarla doludur. Emzirmenin ilk birkaç gününden (genellikle üç ila beş gün) sonra kolostrumunuz olgun süte dönüşecektir. Bu süre zarfında bebeğiniz biraz kilo kaybedebilir. Endişelenmeyin, bu normaldir ve sütünüz geldiğinde verdiği kiloları fazlasıyla geri alacaktır.

Meme Reddi Nedir?

Emzirme sırasında bebeğiniz kafasını sağa sola çevirip ağlıyor veya çığlık atıyorsa; memeyi kısa süre emip, emmeyi bırakıyorsa veya memeyi hiç emmek istemiyorsa meme reddi vardır diyebiliriz.

Meme Reddi Neden Olur?

Bebek çok yorgun ve uykulu olabilir.

Hasta olabilir.

Diş çıkarıyor ve bu nedenle dişi ağrıyor olabilir.

Ağız içinde pamukçuk vardır ve canı acıyor olabilir.

Burnu tıkalı olabilir.

Annenin sütü tazyikli olabilir veya süt akışı yavaşlamış olabilir.

Parfüm kokusu, sigara kokusundan rahatsız oluyor olabilir.

Meme Reddinde Ne Yapmalıyız?

Öncelikle sakin olup, stres ve gerginliğimizi azaltmalıyız.

Bebeğimizi emzirmeye zorlamak yerine dikkatini dağıtmaya çalışmalıyız.

Ten tene temas yapıp, çıplak olarak emzirmeliyiz.

Ilık bir duş sonrası banyoda emzirme yapmalıyız.

Bebeğimiz uykulu iken veya hemen yatmadan önce emzirmeliyiz.

Pilates topu üzerinde minik minik zıplama hareketi yaparken veya bebeğimiz kucağımızda hızlı yürüyerek emzirmeliyiz.

Beyaz gürültü açarak veya hafif bir müzik ile emzirmeliyiz.

Her Şeyi Denediğim Halde Bebeğiniz Hala Emmiyorsa Ne Yapmalısınız

Dikkate alınması gereken en önemli şeylerden biri sütünüzün devamlılığını sağlamaktır. Bunun için elle veya pompayla sağmayı düşünebilirsiniz.

Bir diğer husus ise bebeğinizin yeterince süt aldığından emin olmaktır. Kısa vadede, yeterince süt almadığını düşünüyorsanız bebeğinizi beslemenin alternatif yollarını aramanız gerekebilir. Yeni doğmuş bir bebeğin düzenli beslenmesi gerekir, bununla ilgili gerekli desteği hastanemizin yeni doğan hemşirelerinden alabilirsiniz.

Biberon kullanmaya karar verildiyse bol miktarda ten temasıyla beslemeniz faydalı olabilir. Üst dudağını gıdıklayarak biberonu nazikçe bebeğinize verin ve ağzın tamamen açılmasını bekleyerek emzirme eylemini taklit etmeye çalışın. Bu memeye geri dönüşü destekleyebilir.

Bebeğinizle ten tene zaman geçirmeye devam etmek ve onun memeye erişmesine izin vermek buna yardımcı olacaktır. Aynı zamanda ikiniz için de bağ kuran ve sakinleştirici bir deneyim olacak.

Bebeğinizin Emzirmeyi Reddetmesinin Yarattığı Stresle Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?

Yeni doğmuş bir bebeğin memeyi reddetmesi hem siz hem de bebeğiniz için çok üzücü olabilir. Emzirme sorunlarının yarattığı duygularla mücadele etme konusunda kesinlikle yalnız değilsiniz.

İşte size yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

Bol miktarda temas ve birlikte sessiz zamanın tadını çıkarmak için zaman ayırmaya çalışın.

Rahat bir ortamda birlikte birkaç saat geçirmek beslenme konusunda endişelenmeden bebeğinizin keyfini çıkarmanıza da olanak sağlayabilir.

Daha büyük bebekler için birlikte banyo yapmak bebeklerinin memeyi istemesini kolaylaştırabilir.

Diğer anneler ve yeni doğan hemşirelerimizle sohbet etmek, hissettiğiniz stres ve endişeleri hafifletmenize yardımcı olabilir. Meme reddi alışılmadık bir durum değildir ve siz mücadele ederken sizi anlayan biriyle sohbet etmenin çok değerli olduğunu göreceksiniz.

Çoğu anne için zaman ve sabır bu duruma yardımcı olabilir. Bebeğinizin içgüdüleri ve davranışları özellikle ilk günlerde değişip gelişebilir.

Unutmamalıyız ki meme reddi çok sık karşılaşılan bir durumdur ve geçici bir süreçtir.

Bu süreçte kesinlikle bebeğinizi emzirmekten vazgeçmeyin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Yaşam Hastaneleri Web Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.