Geniz Eti Nedir?
Geniz eti, vücudun savunma mekanizmalarından biridir. Lenfoid dokudadır. Boğazdaki bademcikler diye bilinen tonsiller, dil kökündeki bademcik benzeri yapılar ve geniz eti halka şeklinde vücutta ilk savunma mekanizmasını oluşturmaktadır. Burada en sık görülen hastalık, geniz etinin büyümesidir.
Çocuklarda burun tıkanıklığı ile belirti gösterir. Biraz daha büyümesi halinde horlama, ağız açık uyuma gibi belirtiler de görülebilir. Bu durum çoçuğun gelişimini olumsuz etkilemektedir.
Geniz eti olan çocukların çoğunluğunda sinüzit, rinosinüzit gibi burun enfeksiyonları ve kulak hastalıkları görülebilmektedir.
Geniz Eti Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
İlk olarak hastanın şikayetleri çok önemlidir. Eğer yapılabilirse endoskopik muayene ile tespit edilebilir. Ancak çocuk bu muayeneye izin vermezse adenoid dokudaki büyümeyi grafilerle tespit edebiliriz.
Geniz Eti Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Tanı konulduktan sonra ilk başta geniz etini küçültmeye yönelik tedaviler uygulanmaktadır. En önemli tedavi, antibiyotik tedavisidir. Çünkü vaka genellikle enfektedir. Ancak antibiyotik tedavisi sonrasında enfeksiyonların tekrarlama olasılığı yüksektir. Bu enfeksiyonlar rinosinüzitler, bademcik iltihabı ya da farenjit şeklinde karşımıza çıkabilir.
Tedavide antibiyotikler haricinde dokuyu küçültecek alerjide kullanılan ilaçlar ve kortizonlu spreyler kullanılabilir. İlaç tedavisi 2-3 ay sonunda cevap vermezse ameliyat önerilmektedir.
Geniz eti ameliyatları zor ameliyatlar değildir. Kanama kontrolü yapılması ameliyattan daha önemlidir. Komplikasyonlar çok nadir görülmektedir.
Normal gelişim süreçlerinde 12 yaşından sonra hormonların değişmesiyle birlikte adenoid doku kendiliğinden geriler. Eğer gerilememişse aynı belirtiler 12 yaşından sonra da çıkabilir. 12 yaşından sonra geniz eti oluşma ihtimali yoktur. Önceden olan geniz etinin devamı olabilir.
Genellikle geniz eti ve burun eti karıştırılmaktadır. Erişkinlerde geniz eti yoktur.